Belgische niet-betalers op buitenlandse zwarte internetlijsten

Belgische zwarte lijsten van wanbetalers op internet zou volgens ons (www.belg.be) nog niet bestaan in België, dat zijn lijsten zoals er onlangs een paar opdoken in Nederland. Twee hiervan zijn ons bekend, dat zijn: nietbetalers.nl en Incassoregister.nl. Op de website van Sp.a lezen we het volgende:

09/03/2006 – Freya Van den Bossche onderwerpt zwarte lijsten met wanbetalers aan strikte regels. "De lijsten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen en we omschrijven duidelijk de rechten van de consument." "Er komt geen verbod op het gebruik van zwarte lijsten", zegt de federale minister van Consumentenzaken. "Maar we gaan het aantal lijsten met wanbetalers fel inperken. We gaan expliciet weergeven welke zwarte lijsten toegelaten zijn."

We stellen ons wel vragen bij het idee dat Belgische ondernemers hun wanbetalers op buitenlandse zwarte-lijsten zouden zetten. Op welke manier gaat de Belgische overheid dat controlen en hoe zullen Belgische ondernemers een verbod krijgen om Belgische niet-betalers op een buitenlandse lijst te zetten? Een mens gaat vlug eens een bakkie boter halen in Nederland, waarom zouden schuldeisers dan niet even een klant registreren op een zwarte lijst?

Voor een paar euro kan men lid worden van de site en wanbetalers melden. Volgens de Nederlandse Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders zegt dat de registratie van wanbetalers via websites niet in overeenstemming zijn met privacywetgeving. Waar gerechtsdeurwaarders zich aan allerlei regels houden om de privacy van cliënten te kunnen waarborgen, kan er via websites eenvoudig inbreuk worden gemaakt op de bescherming van persoonsgegevens. Volgens de KBvG kunnen onterechte registraties voor veel schade zorgen en de privacy van personen behoorlijk aantasten.

De KBvG heeft haar leden, alle gerechtsdeurwaarders in Nederland, afgeraden om op welke wijze dan ook medewerking te verlenen aan activiteiten van websites die wanbetalers registreren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here