Aalst: Komt carnavalstoet in het gedrang?

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

Aalst (redactie/mas) Meer en meer carnavalisten vragen zich luidop af of de carnavalstoet niet in het gedrang komt. De problemen in de carnavalshallen in Aalst breiden week na week uit. Het oplapwerk van het stadsbestuur ten spijt. Komt daarbij dat een vroege carnaval is in 2013. Op 10 februari trekt de wereldvermaarde stoet door de straten van de ajuinstad. 

Voor niet Aalstenaars, de carnavalshallen zijn een gebouwencomplex die de stad Aalst, de eigenaar, verhuurt aan carnavalgroepen, waar ze elk op hun eigen plaats, kunnen werken aan hun carnavalswagen. En net daar loopt het al een tijdje mis. Eerst met kleine electriciteitspannes. Nu ook al met insijpelend water. Sommige halle, met zich behelpen met spots.

vzw Carnavalist tot in de kist, een soort vakbond van officiële carnavalsgroepen, trekt voor de zoveelste keer op rij aan de alarmbel. “De problemen in hal 3 zijn al een drietal weken geweten. Ook bij de stad, dienst Openbare Werken.” Dat stadsdiensten niet zo snel op de bal kunnen spelen als in de privé, is één van de problemen.

Alleen stellen meer en meer carnavalisten zich de vraag “Waarom nu, in volle seizoen? Kan de eigenaar, de stad zijn gebouwen niet onderhouden in de periode dat we niet werken?” De meeste groepen starten na de zomervakantie aan hun werkzaamheden. Tussen april en september is het dan ook kalm om en rond de hallen.

Volgens planning zou de stad vandaag de defecte verliesstroomschakelaar vervangen en wordt de verlichting vervangen door LED-lampen, waarop 5 jaar garantie is. Deze lampen zouden ook bestand zijn tegen een piekbelasting, bijvoorbeeld bij het gebruik van een laspost op dezelfde kring. Deze worden vandaag eveneens geïnstalleerd.
Om de lampen te vervangen moet er een stelling geplaatst worden, en mogen er dus geen obstructies in de Hal staan. Er wordt door de plaatser zelf een tractor voorzien om obstructies te verwijderen, want de plaatser stelt dat afspraken met carnavalsgroepen zelf niet betrouwbaar zijn.
Het is een speciaal wereldje, een familie op zich, de carnavalswereld in Aalst. De vele honderden carnavalisten die nu bijna dagelijks aan de slag zijn om hun praalwagen klaar te krijgen, staan onder zware druk. Maar elk jaar kunnen ze tegen de klok in, toch een prachtig staaltje vakmanschap afleveren. Dat ze wat meer steun van de politici van de stad verwachten, kun je hen niet kwalijk nemen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here