In de kijker: Antwerpse handjes in chocolade

Aalst (redactie/mas) Kwaliteit duurt het langst. Terwijl her en der de chocoladewinkels als paddenstoelen uit de grond schieten en al even snel weer verdwijnen, is chocolatier Goossens uit Antwerpen een echte blijver. Al meer dan een halve eeuw maken René en vandaag ook zijn zoon Erik Goossens chocoladeproducten die internationaal hoe langer hoe meer gegeerd worden. De artisanale chocolatier heeft ook het streekproduct “Antwerpse handjes” als een hoogwaardig chocoladeproduct in de markt gezet. 

Chocolatier Goossens is al sinds 1955 gevestigd aan de Isabellalei 6 in Antwerpen. In de stijlvolle winkel worden enkel producten verkocht die ‘dagvers’ in hun bescheiden atelier achter in de zaak worden vervaardigd. In deze werkplaats ontstond begin jaren tachtig ook het idee om een nieuwe impuls te geven aan het ‘Antwerps handje’, een van de bekendste stadsproducten . “Mijn vader René bezat nog originele gietvormen van het ‘Antwerps handje’ in zwaar metaal”, vertelt zoon Erik.

“Het idee van het ‘Antwerps handje’ in chocolade dateert al van de eeuwwisseling (1900, nvdr). Toen bestond het enkel in de vorm van een caraque, een flinterdun chocolaatje zonder vulling. Mijn vader is toen op het idee gekomen om de ‘handjes’ te vullen met een mengeling van marsepein en Elixir d‘Anvers. Hij heeft daarvoor nieuwe mallen laten maken die dieper waren zodat ze gevuld kunnen worden.”

Voor het gevulde chocolade ‘Antwerps handje’ in zijn huidige vorm op de markt kwam, bestond er al een dessertkoekje in handvorm dat als een culinaire specialiteit van de stad werd gepromoot. Dit koekje werd in 1934 door onder meer banketbakker Jos Hakker verkocht en kende een groot succes. Als vorm is het ‘Antwerps handje’ dan ook meest bekende snoepje van de Scheldestad. Uiteraard verwijst dit ‘handje’ naar de legende van de reus Antigoon die van de schippers op de Schelde een zware geldtol eiste. Wie weigerde te betalen, moest dat bekopen met het afhakken van een hand. Tot Brabo, een Romeinse honderdman, de reus kon doden. Hij hakte zijn hand af en gooide die in de Schelde. Op die manier werd de hand het symbool van de stad Antwerpen.

Naast de uitgelezen selectie aan bonen is ook het recept van de chocolade van Goossens het resultaat van jaren ervaring. “Het atelier van mijn vader was voor velen een gegeerde stageplaats”, zegt Erik. “Onder meer Bernard Callebaut (van de gelijknamige vermaarde Belgische chocoladeproducent, nvdr) heeft bij ons zijn opleiding gekregen. Samen met Bernard is het chocoladerecept voor ons atelier verder op punt gezet.

Callebaut maakt vandaag voor ons een exclusieve mengeling die je nergens anders kan verkrijgen. Onze chocolade – en zeker de pure variant – heeft een veel hoger cacaogehalte dan de industriële chocolades die je in de supermarkten aantreft. We gebruiken ook minder suikers waardoor ons ‘handje’ significant anders smaakt dan dat van andere producenten. Bovendien wordt in ons atelier de bulkchocolade nog eens extra bewerkt, maar de manier waarop behoort tot ons familiegeheim.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here