Paddentrek nu eindelijk van start

Met het koude voorjaar leek het even of onze amfibieën eeuwig in hun winterverblijfplaats zouden blijven. Maar met het warme en natte weekend in het vooruitzicht zullen de padden massaal op stap gaan. Dit jaar zijn de padden en kikkers uitzonderlijk laat, de laatste jaren kwam de paddentrek steeds vroeger op gang door het zachte voorjaar, vaak al begin februari.

Dit weekend zal ongetwijfeld voor absolute recordaantallen amfibieën zorgen op onze wegen, en vooral natuurlijk op de knelpunten met overzetplaatsen. Daarom een oproep aan alle autobestuurders. Als je aan een overzetplaats komt (meestal te herkennen aan een gevaarsdriehoek met daarop een pad) rijdt dan extra voorzichtig, best minder dan 30 km/u. Eén voorbijrazende auto kan op een topdag meer doden maken dan de vorige jaren wanneer de trek meer gespreid verliep.

Wat is de paddentrek?
Wanneer de luchttemperatuur 's avonds meer dan 8°C wordt, de bodem niet te koud is en het bovendien regenachtig is, worden padden en kikkers massaal wakker uit hun winterslaap en gaan met honderden – soms duizenden – op pad naar hun voortplantingsplaatsen. Daarbij moeten ze vaak drukke verkeerswegen oversteken, met het gekende gevolg. Ieder jaar sneuvelen duizenden amfibieën op onze wegen. Om hen een handje te helpen organiseren vrijwilligers op tal van plaatsen in Vlaanderen overzetacties. En daar kunnen we jouw hulp bij gebruiken.

Wat bezielt deze dieren om aan die 'waanzinnige' reis te beginnen? De meeste van onze inheemse amfibieën houden een winterslaap, verborgen in een holletje onder de grond, onder bomen, stenen,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here