Antwerpen: schepen Bungeneers reageert fel op kattenmishandeling

Aalst (redactie/mas) Hierbij de reactie van Luc Bungeneers (N-VA, ex Open VLD), schepen voor dierenwelzijn:

Beste dierenvrienden,
Net als jullie ben ik geschokt door de incidenten van gisteren waarbij katten op het stadhuis werden mishandeld tijdens filmopnames. Ik laat het hier dan ook niet bij.

Lees hieronder het persbericht dat ik verstuurde naar aanleiding van deze gebeurtenis:

Schepen Bungeneers overweegt juridische stappen tegen productiehuis na kattenmishandeling

Op donderdag 25 oktober vonden er in het Antwerpse stadhuis opnames plaats voor de film “De Schoonheid van de krijger”, gebaseerd op het theaterwerk van kunstenaar Jan Fabre. Tijdens deze opnames werden levende katten metershoog en al tollend de lucht in geworpen om vervolgens neer te vallen op de trappen van de inkomhal van het stadhuis. Op initiatief van schepen voor rechtszaken en dierenwelzijn Luc Bungeneers onderzoekt de stad of er juridische stappen kunnen ondernomen worden tegen Regards Productions, het productiehuis dat verantwoordelijk is voor de bewuste opnames.

Donderdagavond merkte schepen Bungeneers, die op dat moment aan het vergaderen was met Bart De Wever, het gejank van de katten op. “Ik ben samen met Bart gaan kijken wat er aan de hand was”, zegt Bungeneers, “ Tot mijn grote ontzetting stelden we vast dat er in het stadhuis katten werden mishandeld in de naam van de kunst.”, gaat hij verder. De opnames werden na het bezoek van Bungeneers en De Wever en vooral door het protest van de aanwezige technici van de filmploeg zelf, stilgelegd.

De aanvraag van productiehuis Regards Productions werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. In de aanvraag stond echter geen woord over het gebruik van levende dieren bij de realisatie van de opnames. De stad was dus niet op de hoogte van de plannen van het productiehuis. Hierdoor overtreedt Regards Productions de gedragscode van de stad Antwerpen inzake TV- en filmopnames, die duidelijk stelt dat het gebruik van dieren enkel bij uitzondering wordt toegestaan na advies van de stedelijke dienst dierenwelzijn en de stedelijke adviesraad dierenwelzijn.

Het productiehuis hield verder ook geen rekening met de voorwaarden die door de dienst evenementen, film en protocol van de stad altijd worden meegegeven bij een aanvraag voor een bepaalde opname. Om al deze redenen heeft schepen Bungeneers aan de juridische dienst gevraagd om te onderzoeken of het productiehuis juridisch vervolgd kan worden voor deze flagrante vorm van dierenwelzijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here