Antwerpse kattenstunt geeft stress aan misbruikte katten

Nav de stunt die Jan Fabre en zijn productie team uithaalden op het “schoon verdiep” in Antwerpen en dit onder de noemer “kunst”, wenst DE KATMAN wat dieper in te gaan op het fenomeen “stress” bij katten.

Het lijkt voor iedereen duidelijk dat camera’s, high light beamers en andere toestanden geen gewone habitat zijn van onze huiskat, kortom voor geen enkele katachtige. Katten hebben behoefte aan hun eigen territorium en ook dat is niet “de trappen van het schoon verdiep”. Dat dergelijke zaken “├╝berhaupt” kunnen worden toegelaten of zelfs gedoogd in het Antwerpse stadhuis blijft mij een raadsel.

Sinds 2006 ben ik mij gaan verdiepen in kattengedrag, ondermeer door vier jaar lang in Nederland te studeren, omdat dit in ons land niet mogelijk was. Ondertussen zijn er ook diverse seminaries en cursussen in binnen en buitenland bijgekomen. Al die tijd voorzie ik “voor mensen die daar behoefte aan hebben”, in gratis gedragsadvies voor katten, omdat dit een noodzaak is. Katten worden nog steeds en maar al te vaak als “speelgoed” in huis gehaald. De resultaten zijn dramatisch:Vorig jaar kwamen er 35.000 katten terecht in een asiel. 12.000 van de 35.000 katten die in een asiel terechtkwamen, (2.000 meer dan in 2010) kregen een dodelijk spuitje!

Katten die niet in hun normale leefomstandigheden vertoeven, geraken “in de war”, hun systeem wordt volledig verstoord. Een kortstondige blootstelling van een abnormale situatie kan de kat best aan. Dwz: katten gaan dan in de Fight-Flight-Freeze modus en dit levert de kat “stress” op. Wat stress is kan ook kort uitgelegd worden: katten hebben twee systemen het sympathisch en het para-sympatisch zenuwstelsel. Het para-sympatisch stelsel regelt de gewone zaken zoals ademen, bloedsomloop, spijsvertering enz.

Het sympathisch is er voor de “alert” toestand in te schakelen. In toestanden waar katten alert moeten krijgt het laatste systeem meer energie krijgt ten nadele van het tweede (para-sympatische). Hierbij zijn de gevolgen op langere termijn bijzonder nefast voor katten (kleine dieren). Nierfalen, hartziekten tot zelfs suikerziekte kunnen allemaal het gevolg zijn van “Chronische stress”.

De dieren die door Fabre gebruikt werden zullen ongetwijfeld al een ganse dag in een bench of kooi gezeten hebben, dat is een zeer stresserende toestand. Dan spreken we nog niet over de “actie” zelf! Deze wordt terecht door dierenexperten schandalig genoemd. Dhr. Fabre pretendeert dat alles in goede banen werd geleid door “animal handlers” die hij “dierenexperten” noemt… Deze mensen hebben geen jota verstand van dieren, tenzij het gaat over “training”. Zij leren dieren kunstjes (tegen beloning) en verder reikt hun kennis niet. Ze gebruiken dieren (lees misbruiken) in filmpjes, foto sessies en nu ook zogenaamde kunst ??? Persoonlijk meen ik dat hier dezelfde regels gelden als voor circussen, dus verboden in ons land! Het is mijn oprechte wens dat dhr. Fabre en zijn productie team (Regards Productions), een veroordeling aan hun laars krijgen.
Met diervriendelijke groeten,

De katman
info@katman.be
Gratis advies op www.kattenadvies.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here