Aalst: Veel klein links, weinig SP.A militanten betogen bij SP.A partijbestuur

Aalst (redactie/mas) Een 80-tal betogers stonden het SP.A partijbestuur op te wachten aan en in het Aalsterse Volkshuis. Veel Klein links, uit de stad en de wijdse regio, maar zo goed als geen ‘gewone’ leden en militanten. Twee politiewagens op de Houtmarkt, en een vijftal ‘Vlaamsche jonges’ die rondliepen op de Houtmarkt en na 22 uur durfden in stilte binnen te komen.

De partijbestuursleden kwamen binnen met uitgestreken gezichten, de meesten het gezicht op halfdrie, maar iedereen gaf elkaar de hand. Ook zij van wie men kan verwachten dat ze loodrecht tegenover elkaar staan. De pers kreeg, hoe kan het ook anders, van de één of andere een sneer. Velen vinden het leuk dat de pers uitgebreid schrijft als het goed gaat, of het past in een campagnestrategie vóór 14 oktober. Maar als het minder goed gaat, zou de pers moeten zwijgen. Ja, een verhaal zo oud als pers bestaat.

Ann Van de Steen, die graag zou verder besturen, ook met de N-VA, kreeg een fluitconcert bij het betreden van de rode tempel. Met de immer getrouwe Daisy Van Gheit in haar schaduw . Patrick De Smedt, die de socialistische lijn probeert te bewaken, kreeg applaus. In het Volkshuis kreeg Ann Van de Steen ‘haar saas’ zoals ze in Aalst zeggen van de oud-vakbondsleider Herman Van Herzeele, die haar verweet ‘voor de postjes’ te gaan. Toen hij verwees naar Van de Steens vader, was ze even van haar melk.

Opvallend is dat er weinig leden en militanten van SP.A Aalst in het Volkshuis aanwezig waren. Onderhandelaar Dirk De Meerleer was niet aanwezig, schepen Casaer met vakantie. Voorzitter Dirk De Pauw en secretaris Pieter Van Sande waren er uiteraard wel om een vergadering te leiden die tot 22.15 zou duren.

Wie was er wel aan het Volkshuis? PVDA+ uit Aalst, links volk uit Herzele en Zottegem,  Het Uilekot Herzele, filosoof Bart Van der Biest, allez klein links, die 30 jaar terug al de kroegen onveilig maakten in Leuven en Gent, en vandaag nog steeds dezelfde, wat wereldvreemde boodschap hebben.

Takkers en een VB-raadslid hadden er hun plezier in, mochten, waarschijnlijk omdat ze onbekend zijn in Aalst, rustig aan de toog hangen in het Volkshuis en er de klassieke discussies voeren die al jaren gevoerd worden in Vlaamsche Huyzen en aan linkse togen. Niks nieuws onder de zon. Maar het bleef beschaafd. Blijkbaar gaat Vlaanderen erop vooruit.

De echte Aalstenaars die aanwezig waren hekelden wel het ‘zich kapotbesturen’ zoals iemand het verwoordde. “24 jaar aan de macht, elke verkiezing achteruit gaan… is dat normaal? Is het dan niet normaal dat mensen zich vragen stellen? Gaan we over 6 jaar nog met 4 overschieten in de fractie? Dan kunnen ze kaarten…” die liever niet met zijn naam in de krant komt.

De voorstanders van besturen halen vooral de argumenten aan dat het zonder de SP.A, met hun 2 schepenen op 10 in het schepencollege, nog erger zou zijn in Aalst. Ook al beheren ze zelf niet de sociale departementen de komende zes jaar, ze hopen zo van binnenuit de waakhond te zijn van de N.VA.  Het valt op hoeveel partijbestuursleden van de SP.A leven van een job rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk van de partij of de beweging.

Wat duidelijk is, het gaat hier al lang niet meer om de ‘Vlaamse Leeuwtjes’ van de N-VA, maar het lijkt eerder op een existentiële crisis binnen de SP.A, waar ze nu als volwassen mensen een oplossing voor moeten zoeken. Liefst voor 5 november als de leden zich uitspreken.

Maar het gaat ook over meer. Dirk De Pauw zou geen nieuwe periode meer als voorzitter willen aantreden, dus de opvolging en de te volgen socialistische lijn, speelt zeker mee. En ook de verkiezingen van 2014 zijn niet ver meer af. En Aalst zou toch graag nog eens een volwaardig werkend parlementslid hebben. Als één van de grote steden in Vlaanderen, met zo een sterke socialistische geschiedenis, zou dat wel mogen. Casaer kon het niet waarmaken in Brussel als parlementslid. Wie krijgt de kans? Al is het niet Aalst, maar vooral Gent en ook Brussel die daar over beslissen. Ann Van de Steen naar het parlement of krijgt de jonge harde werker met een verfrissende aanpak Sam Van de Putte zijn kans? Wait and see.

Toen iedereen rond middernacht ver het Volkshuis had verlaten, leek het er op dat de soep toch niet zo heet zal worden gedronken als opgediend. Iedereen hoopt dat de partij in éénheid verder kan. ‘Hand in hand, kameraden….’

 

 

1 REACTIE

  1. Het bulk van de actievoerders waren vakbondsmensen (van de centrales
    BBTK, AC, ACOD) waarvan sommigen wel degelijk lid zijn van sp.a. Dit
    aangevuld met mensen van PVDA, Blokbuster/LSP, LEEF!, Groen en onafhankelijken. En gelieve mij niet te verwarren met mijn broer: Peter Van der Biest is de filosoof, ik ben nog wat te jong om 30 jaar geleden op de Univ gezeten te hebben …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here