Als het aan de Nederlanders ligt wint Obama de verkiezingen

Als het aan de Nederlanders zou liggen staat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen eigenlijk al wel vast. Obama zou met een enorme voorsprong winnen. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse onder 500 Nederlanders.

Obama krijgt 97% van de stemmen – Tweederde van de ondervraagde Nederlanders kan en wil een keuze maken tussen de twee kandidaten. Van deze groep zou 97% op Obama en 3% op Romney stemmen. Ook bij eerdere verkiezingen zien we dat Nederlanders veel vaker voor de kandidaat van de Democratische partij dan voor de Republikeinse kandidaat zouden stemmen, maar deze keer is het verschil wel enorm groot.

Toch is het feit dat Obama de Democratische kandidaat is niet de reden om voor hem te kiezen. Slechts 6% noemt dit als reden. Ook de door hem doorgevoerde hervormingen of zijn prestaties in zijn eerste periode als president zijn maar voor een beperkt aantal Nederlanders de belangrijkste verklaring van hun voorkeur.

Veel belangrijkere redenen vormen zijn achtergrond en persoonlijkheid (23 %) en de hem toegedachte kennis en vaardigheden (22 %). Ook negatieve aspecten die men over Romney noemt, zijn voor deze kiezers van ondergeschikt belang. Hiermee lijkt het dat net als bij de Nederlandse verkiezingen de persoonlijke kwaliteiten en uitstraling van de politieke kandidaten de belangrijkste basis voor de keuze is; meer dan het eerder uitgevoerde beleid of de plannen voor de toekomst.

Minderheid van mening dat Nederlanders mee moeten kunnen stemmen
Hoewel een meerderheid van de Nederlanders denkt dat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen van (heel) grote invloed zal zijn op de economische groei, handel en vrede in Nederland, is minder dan een kwart van mening dat Nederlanders ook zouden moeten kunnen stemmen bij de presidentverkiezingen in de Verenigde Staten.

Over het onderzoek
Dit landelijk representatieve onderzoek is in september 2012 uitgevoerd onder 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here