Brandweer Brugge schakelt over naar digitaal radionetwerk ASTRID

Brandweer Brugge schakelt in de tweede helft van 2006 over naar digitaal radionetwerk ASTRID. In navolging van de lokale politie was door de Brandweerdienst gepland om in 2006 beperkt over te schakelen naar het digitaal radiocommunicatienetwerk ASTRID voor de hulpdiensten. Voor de optimalisering van de onderlinge communicatie met andere hulp-en veiligheidsdiensten zou in eerste instantie apparatuur aangekocht worden voor de uitrusting van de meldkamers, de commandowagens en een aantal eerstelijnsvoertuigen van de Brandweer en zou het bestaande analoge radionetwerk integraal behouden worden.

Dankzij de kredieten 2005 van het Seveso-fonds ( 73.000 euro) en de beslissing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om radiocommunicatieappartuur met 100% staatsbijdrage ter beschikking te stellen van de Brandweerdiensten, kon quasi intergraal overgeschakeld worden naar een digitaal radionetwerk.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken stelde de Brandweerdiensten van de provincie West-Vlaanderen 680.295 euro ter beschikking. Daarvan is 20% bestemd voor de zone Noord-West-Vlaanderen; dat zijn de korpsen van Brugge, Knokke-Heist, Blankenberge, Oostkamp en Torhout.

Concreet betekent dit dat zowel de basisstations van de hoofdkazerne en de stadspost, als alle voertuigen en alle draagbare zender-ontvangers zullen worden vervangen. Enkel de ruim 180 persoonlijke alarmzakontvangers van de personeelsleden van de beroeps-en vrijwilligersafdeling worden behouden en verder aangestuurd via analoge zendapparatuur.
In de nabije toekomst is het de bedoeling om ook deze apparatuur intergraal te vervangen door een digitale uitvoering.
Waarom is deze overstap noodzakelijk :

1. ASTRID is een overkoepelend radiocommunicatienetwerk dat bestemd is voor alle hulp-en veiligheidsdiensten ( politie, brandweer, civiele bescherming, dringende medische hulpverlening, reddingsdiensten van defensie, enz..). Dit communicatienetwerk maakt, zowel binnen de eigen dienst als onderling, optimale communicatie mogelijk. Dit is van essentieel belang bij grootschalig interdisciplinair optreden.

2. Het digitaal radionetwerk is nationaal uitgebouwd en moet een optimale radiodekking waarborgen zodat men kan rekenen op zekerheid en kwaliteit van de verbindingen.

3. Op korte termijn zal het intensiever gebruikt worden voor draadloze datacommunicatie waardoor essentiële gegevens via mobiele terminals vlotter beschikbaar zullen worden voor leidinggevenden

4. Het digitaal radionetwerk kan bovendien verbonden worden met de bestaande telefoonnetwerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here