Emulco en BASF winnen eerste essenscia Innovation AwardAalst (redactie/mas) De essenscia Innovation Award 2012 gaat naar Emulco en BASF. Beide bedrijven bleken de perfecte tandem te zijn om een doorbraak op wereldschaal te realiseren en kwamen als eerste uit een selectie van 36 zeer sterke innovatieprojecten.

Ze zijn erin geslaagd polyisobutenen (PIB’s) in de vorm van een emulsie te gieten waardoor ze veel makkelijker te gebruiken zijn. De verwachting is dat er binnen drie jaar al 300 formuleringen zullen bestaan voor talloze markten zoals de bouw, voeding en cosmetica. Deze Belgische innovatie biedt vele voordelen op het vlak van duurzaamheid en creëert ook extra werkgelegenheid door de bouw van een nieuwe productievestiging van Emulco in de Gentse zeehaven. Emuclo en BASF ontvingen vandaag de Award uit handen van Z.K.H. Prins Filip.

De innovatie, die door een octrooi is beschermd, is ook goed voor de economie en de werkgelegenheid. Emulco investeert enkele miljoenen euro in de bouw van een nieuwe productievestiging in de Gentse zeehaven met op korte termijn een capaciteit van 100.000 ton per jaar en een omzet van zowat 350 miljoen euro. In de nieuwe productie-eenheid gaan 25 medewerkers aan de slag.

Juryvoorzitter François Cornélis beklemtoont het belang van de doorbraak die Emulco en BASF hebben gerealiseerd: “Polyisobuteen is een polymeer met zeer diverse eigenschappen, maar is moeilijk te gebruiken. Door polyisobutenen te combineren met watergedragen emulsies openen zich
enorme toepassingsmogelijkheden in sectoren zoals de bouw, voeding en cosmetica. De jury vond het fantastisch dat deze innovatie voortkomt uit een samenwerking tussen een multinationale onderneming en een Belgische KMO.”

De vier genomineerden voor de essenscia Innovation Award 2012 zijn:

 Promethera Biosciences uit Mont-Saint-Guibert is erin geslaagd een stamcel uit de lever te
halen die zal zorgen voor een veel efficiëntere en eenvoudigere behandeling van zware
leveraandoeningen.

 Total Research & Technology Feluy ontwikkelde een lichter, sterker en mooier kunststof
door traditionele polyethyleen te combineren met PLA of melkzuur.

 Nanocyl uit Sambreville en Lippens Paints uit Evergem ontwierpen een nieuw, nietvervuilend en efficiënt middel om begroeiing te verwijderen van scheepsrompen.

 Proviron uit Hemiksem en Oostende vond een innovatieve kweekmethode voor algen die veel rendabeler zijn om nieuwe producten te fabriceren voor cosmetica en geneesmiddelen.

“Er is slechts één prijs, maar elk van de 36 inzendingen en de 43 deelnemende bedrijven zijn een winnaar en verdienen alle lof. Ze tonen aan hoe breed en rijk de innovatie is in de sector chemie en life sciences in ons land. Het enthousiasme die deze eerste Innovation Award heeft losgeweekt, is veelbelovend voor de toekomst. Ik verwacht bij de tweede editie in 2014 dubbel zo veel inzendingen. Bij deze lichting waren er inzendingen die nog niet helemaal rijp zijn, maar dus in de toekomst nog kans maken”, besluit een François Cornélis.
 

       
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here