Pluimveekwekers zitten op hun gat

De wind is al wat gaan liggen net als de prijs van kippenvlees. De kippenkwekers krijgen door de vogelgriep historisch lage prijzen voor hun pluimvee. In ons land zijn er ongeveer 1.200 kippenkwekers. Negentig procent van hen zit in Vlaanderen. Vooral in de jaren negentig kende de sector een spectaculaire groei, aangevuurd door een stijgende vraag, maar nu zitten de kippenboeren met de handen in het haar.

De angst voor vogelgriep heeft geleid tot een prijsval voor Europees kippenvlees van ongeveer 10 procent in de eerste tien weken van 2006. De pakhuizen zitten inmiddels propvol met kipfilets en andere pluimveeproducten.

Ondanks de vogelgriep geldt het kippenvlees als volstrekt ongevaarlijk. De handelsprijs van kippenvlees en de prijsdaling verschilt per land van de Europese Unie. In België zou het vlees 25 procent goedkoper is geworden, Portugal rapporteerde zelfs 33 procent daling.

Wanneer bij ons het eerste geval van vogelgriep opduikt, zal de prijs zeker naar een nieuwe bodem zakken". Kwekers kunnen de kippen niet stockeren, slachters wel. Wanneer de vraag weer aantrekt, halen ze de kippen uit de koelkasten. "Wij kunnen alleen onze productie verminderen door minder kuikens op te zetten. Her en der is dat wel aan het gebeuren", zegt Van Meervenne een kippenkweker in Merchtem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here