Spijbelen kan werkloosheid veroorzaken

Hoe erg is te laat komen eigenlijk? Wanneer begint de leerplicht en wanneer houdt die op? Stel, je hebt Suikerfeest, hoe gaat het dan? Waarom is het eigenlijk belangrijk om naar school te gaan? Zomaar wat vragen uit de Leerplichtquiz dat aandacht vraagt voor spijbelen en leerplicht.

De gevaren van schoolverzuim is niet te overzien. ´Spijbelen´ klinkt onschuldig´, is de boodschap, maar de ervaring leert dat het vaak een voorteken is van voortijdig schooluitval. En dat brengt de schoolloopbaan en ontplooiingskansen van jongeren in gevaar. Een schooldiploma geeft veel meer kans op een baan. Bovendien wijzen onderzoeken er verder op dat schoolverzuim en ander problematisch schoolgedrag belangrijke signalen kunnen zijn voor het ontwikkelen van probleem of zelfs crimineel gedrag.

Controleren

Het idee voor de Leerplichtquiz in Nederland is ontstaan naar aanleiding van de periodieke schoolcontroles. Daarbij gaan de leerplichtconsulenten van de gemeente Eindhoven de klassen in om de daadwerkelijke aanwezigheid van leerlingen te controleren. Tijdens voorgaande bezoeken hadden leerlingen nogal wat vragen over de uitvoering en de gevolgen van de Leerplichtwet. De quiz die vandaag wordt gehouden dient als middel om jongeren toelichting te geven op de onderwerpen leerplicht en spijbelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here