PLANNEN VOOR VLAAMS MISSIEMUSEUM WORDEN UITGESTELD

Aalst (redactie/kerknet/mas)  De plannen voor een ‘Vlaams missiemuseum’, dat het zendingsverhaal van de Belgische orden en congregaties in de kijker moet plaatsen, worden voorlopig opgeborgen. Dat schrijft ‘Het Nieuwsblad’.

Dat is het resultaat van een haalbaarheidsstudie, in opdracht van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) in Heverlee. Volgens de studie is er momenteel meer nood aan goede conservatie. “Verschillende etnografische objecten en museumcollecties in Vlaanderen zijn ernstig bedreigd”, zegt Julie Aerts, communicatieverantwoordelijke van het CRKC.

Julie Aerts: “Het lijkt ons al enkele jaren aangewezen om een overkoepelend museum op te richten dat de invloed van Belgische kloosters en missionaire orden op wereldschaal ten volle zou belichten, aangevuld met het rijke bronnenmateriaal waarover we beschikken. Het recente onderzoek smoort deze visie in de kiem, te meer daar blijkt dat er geen afdoende behoefte bestaat op de museummarkt.” Nog volgens Julie Aerts kan zo’n museum slechts worden opgestart indien er voldoende interesse is en voldoende perspectief op toereikende inkomsten. Dat blijkt momenteel niet het geval te zijn. “Voorlopig streven we slechts naar het veiligstellen van collecties.” Pas daarna kan worden gedacht aan de oprichting van een missiedepot. “Daar kunnen we dan mogelijk tentoonstellingen en rondleidingen houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here