Vlaanderen krijgt holebivriendelijk onderwijs

Aalst (redactie/mas) Onder impuls van Vlaams minister voor Onderwijs en Gelijke Kansen Pascal Smet, zelf Holebi en sociaal-democraat,  hebben alle actoren uit het onderwijs een verklaring ondertekend, waarmee ze zich engageren om leerlingen, studenten en personeelsleden respectvol en evenwaardig te behandelen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

“Onze verklaring stelt dat we samen discriminatie bestrijden en verwerpen, en dat we niet toelaten dat iemand door genderverwachtingen beperkt wordt in studie of andere keuzes. Weerstand tegen holebi’s en transgenders moet verdwijnen”, aldus Pascal Smet.

“De schoolomgeving is de plaats bij uitstek waar kinderen en jongeren leren omgaan met elkaar en hun omgeving. Het is dan ook evident om binnen dit kader een actief beleid uit te bouwen rond genderstereotypen en homofobie.”

“Het onderwijsveld deelt deze overtuiging. Daarom komen we samen met deze verklaring over een structurele aanpak van gender en seksuele geaardheid in het onderwijs. Concreet zal binnen het kader van de lessen en in de leraarskamers de thematiek bespreekbaar gemaakt worden met genuanceerde informatie. We gaan scholen hierbij een handje helpen door de aanstelling van een gedetacheerde leerkracht. Dit is een leerkracht die zich zal toespitsen op het opzetten van netwerken, het sensibiliseren en informeren van mensen en allerhande goede praktijken of lesmateriaal zal verzamelen. Zo kunnen scholen verder bouwen op bestaande expertise. Het resultaat delen we eind mei 2013 met alle actoren op een studiedag.”

“Als mensen zich bewust worden van de stereotypen, verwachtingen en mechanismen van vrouwelijkheid en mannelijkheid of over seksuele geaardheid, dan maken ze automatisch de ‘klik’ om ongelijkheden en discriminatie weg te werken. Dat deze verklaring zo unaniem ondersteund wordt door de actoren in ons onderwijs, betekent veel voor veel mensen. Want homo zijn is geen keuze, het is wat je bent. En dat moet kunnen zonder discriminatie of beperking”, zegt Pascal Smet.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here