Aalst: SP.A leden hebben het laatste woord: besturen of oppositie

Aalst (redactie/mas) Na het Allerheiligenverlof krijgen de SP.A leden het laatste woord: Meedoen met N-VA en CD&V of voor de oppositie kiezen. De 7 verkozen fractieleden raakten er met de partijtop gisterenavond maandag 23/10 niet uit.

SP.A-voorzitter Dirk De Pauw liet dit dinsdagochtend aan persagentschap Belga weten. ‘In afwachting van de beslissing op de algemene ledenvergadering wordt het overleg tussen de toekomstige coalitiepartijen verder gezet’, aldus De Pauw. ‘Om de sereniteit van de gesprekken te bewaren, beperkt de communicatie zich tot deze mededeling.’ Ja, als een partij in de stront zit, is deze zin een klassieker.

Volgens De Pauw is de beslissing om de bestuursdeelname voor te leggen aan de algemene ledenvergadering van de Aalsterse sp.a-afdeling ‘conform de partijstatuten’. De statuten schrijven dit inderdaad.  Opmerkelijk dat de Aalsterse SP.A-voorzitter  nu de statuten bovenhaalt, hij die als voorzitter de laatste jaren net uitblonk om de socialistische basis zelden of nooit te raadplegen. Of ze te laten stemmen.

Dat ex-Vlaams Belanger Karim Van Overmeire (N-VA) de nieuwe schepen van Vlaamse Zaken zou worden, zette bij nationaal voorzitter Bruno Tobback kwaad bloed. Aalsters lijsttrekker Ann Van de Steen en zonder de kritische vragen vanuit de basis normaal de gedoodverfde schepen van Openbare Werken, vindt dat Aalst zelf moet beslissen en geen rekening met Brussel moet houden. Verwonderen doet dat niet. Aalst ligt al enkele jaren niet goed niet bij nationaal of de Gentse provincietop.
Wat gisteren door Belg.be voorspeld werd dat er twee stromingen zijn in de fractie, werd inmiddels door mensen aan de top van de partij bevestigd. Officieel kunnen de socialisten nu tot 5 november proberen intern een compromisoplossing te vinden. De ware socialisten tegen de links-liberale socialisten. Maar zoals de kaarten vandaag liggen zou het kunnen uitdraaien op een mobilisatie van de leden om kant te kiezen. Wie het recente boek over de geschiedenis van het socialisme leest weet dat ze daar in het Volkshuis goed in zijn.
5 november zal de democratie in de SP.A hoogtij vieren. Wie had gedacht dat de N-VA niet alleen het Vlaamse karakter van Aalst zou opdrijven,  maar ook de SP.A in Aalst zou kunnen uit elkaar spelen. Il faut le faire.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here