Historisch pand ‘Redt-U-Zelven’ wordt loftgebouw

Aalst (redactie/mas) Het heeft even geduurd voor er een beslissing was welke richting het historische pand aan de Zeebergbrug zou uitgaan, maar nu is de kogel door de kerk. Er komen 6 loften en één penthouse in het pand. Het project wordt gerealiseerd door architect Willy Peynsaert. Zijn grootvader was de bouwheer van het oorspronkelijke Redt U Zelven.

Het gebouw van Redt-U-Zelven is namelijk het laatste materiële restant van de Vlaams-nationalistische ‘zuil’ die tijdens het interbellum in Aalst werd uitgebouwd en die enig was voor Vlaanderen: landbouwcoöperatieven, agrarisch en travaillistisch syndicalisme, gezinsbonden, ziekenkassen, apotheken, drukkerijen, dag- en weekbladen, Vlaamse huizen en zelfs een heuse bankinstelling.

Dat dit unieke complex uitgerekend in Aalst kon ontwikkelen, hield uiteraard verband met het nabije verleden: de stad was na 1900 immers meer en meer het centrum geworden van een regio waarin de Daensistische beweging een grote rol vervulde op het gebied van politiek personeel en sociaaleconomische structuren.

De Vlaamse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende repressie luidden het einde in van de blijkbaar succesrijke Vlaams-nationalistische zuil. Alleen in de sector van de ziekenkassen kon een fractie van die zuil heropgebouwd worden. Niet zonder succes overigens en alweer voortbouwend op de daensistische traditie. Vandaag het Vlaams-Neutraal Ziekenfonds om en rond het Statieplein.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here