Nacht van de Geschiedenis te Wetteren

De Davidsfondsafdelingen van Wetteren en Wetteren-Overbeke brengen dinsdag 21 maart om 20 uur in de Sint-Martinuskerk te Massemen een stukje lokale geschiedenis tot leven. Mark Van Durme en Kris Goethals brengen het verhaal van 'de Heren van Massemen', toonaangevende figuren in het Land van Aalst. Door de eeuwen groeide hun macht en rijkdom. Zij speelden niet alleen een vooraanstaande rol in het eigen dorp maar ook in de hele regio: Massemen, Laarne, Leeuwergem, Kalken, Ressegem, Overmere en nog een tiental andere heerlijkheden vielen onder hun bevoegdheid. Zelfs een deel van Wetteren was in een bepaalde periode leenplichtig aan de Heren van Massemen.

Hun aanzien oversteeg zelfs het platteland en ze drongen door tot de hoven van Graven, Hertogen en koningen. Voor hun trouw en toewijding werden ze beloond en ze behaalden het statuut 'Prinsen van Massemen'.

Mark Van Durme en Kris Goethals reizen met een multimediale projectie terug in de tijd en aan de hand van originele kaarten en aktes uit de archieven situeren zij de lokale geschiedenis in het grote verhaal. De culturele tijdsgeest komt tot leven met liederen gezongen door het Martinuskoor en muzikale fragmenten door Aart De Zitter gespeeld op het geklasseerde 'Van Petegem'orgel. Liesbeth Nonneman leest enkele historische fragmenten en toneelgroep Melopee brengt een luchtige passage uit 'Een Excellente Cluchte' van de rederijkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here