Kan enkel oppositie scheuring SP.A Aalst redden?

Aalst. (redactie/mas) Als SP.A Aalst toch in de coalitie stapt met N-VA en CD&V is de kans groot dat de helft van de partij opstapt en misschien zelfs een nieuwe beweging/partij opstart. Zoveel is duidelijk na een koffie in het Volkshuis op de Houtmarkt en een weekendje Facebook lezen en informele contacten.

Uur na uur wordt duidelijk dat er twee blokken socialisten tegenover elkaar komen te staan in Aalst. Zij die willen besturen, zoals verkozen raadslid Daisy Van Gheit het verwoordde: “Ben uiterst bezorgd over de toekomst…
maar we moeten samen werken aan de toekomst van Aalst en alléén kunnen wij het niet. (lees: we moeten andere partners hebben) We moeten vechten voor onze eigen sociale accenten binnen de Stad…” Door in de coalitie te stappen wil deze groep erger voorkomen dan wat ze vrezen met N-VA op sociale departementen. Dat er een nieuw raadslid verklaart dat “ge toch niet naast het Vlaams Belang op de oppisitiebanken kunt zitten” wordt door intellectuele socialisten als prietpraat afgedaan.

Daarnaast is er een blok, die oppositie wil voeren als er geen verduidelijking komt over het afgesproken akkoord. Deze socialisten zullen een coalitieakkoord willen waar alles tot na de komma geregeld is, willen ze op hun partijbestuur deze week ‘ja’ zeggen. Van drie van de zeven verkozen raadsleden weet de redactie uit goede bron dat ze de oppositiesprong willen wagen als er geen duidelijke afspraken komen.

Lijsttrekker Ann Van de Steen, die ‘haar’ openbare werken zou kunnen verderzetten en deze week op TV-Oost nog Karim Van Overmeiren verdedigde als zeker geen VB-light man, zwijgt op dit moment in alle talen.

Nu ook Bruno Tobback de druk opvoert… wordt de kans op een ‘No Passaran’ op de Houtmarkt met de uren groter. Of is er een scheuring op komst tussen de socialisten van Klein-Aalst, de echte sociale kern, of de socialisten van de deelgemeenten, eerder van links-liberale steekking…

Of N-VA zal meer dan een duidelijk signaal moeten geven en toegeven dat Schepen van Vlaamse Zaken eigenlijk veel geblaat is voor weinig wol, een soort lege doos, dat zwart-geler overkomt dan het lijkt. Extra sociale bevoegdheden naar de sp.a doorsluizen zou het beste signaal zijn dat de N-VA het meent met deze coalitie en nationalisten zijn die Daens goed gezind zijn. Geen Vlaamsgezinden à la jaren ’30.

Het belooft nog eens een Algemene Vergadering te worden bij de SP.A zoals in de grote dagen. Het Volkshuis zal zeker te klein zijn, nu de feestzaal gehalveerd is… Het worden boeiende dagen op de Houtmarkt.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here