Opvolger van streepjescode kan virus bevatten

Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam is het mogelijk om een virus in RFID chips te stoppen. Deze chips worden op het moment ontwikkeld om allerlei producten te kunnen volgen, zoals kleding, supermarktartikelen, scheepsladingen enzovoorts. Met radiogolven kan men de gegevens op de chip dan op afstand aflezen. Zo kunnen allerlei nieuwe toepassingen mogelijk gemaakt worden zoals automatisch afrekenen in winkels en het automatisch bijhouden van vrachtbrieven.

Daarnaast zien ziekenhuizen, vliegvelden, veehouders en veiligheidsdiensten mogelijkheden voor de RFID-systemen. Naast producten kunnen ook dieren en mensen met de chips worden uitgerust. Zo loopt in Nederland een proefproject bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar artsen, verpleegsters en medicijnen van chips zijn voorzien. Op die manier worden de gangen van mensen en producten 'gemonitord' schrijft De Volkskrant.

Volgens de hoogleraar van Rieback en computerexpert Andy Tanenbaum kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als deze chips virussen bevatten. Stel je voor dat een virus een bagageafhandelingssysteem op een vliegveld treft. Het virus kan bijvoorbeeld koffers de verkeerde kant opsturen. Of nog erger, het besmette bagagesysteem negeert sommige koffers, die daardoor ongezien aan boord van het vliegtuig kunnen komen.

Tanenbaum zegt dat virussen op RFID's meer kwaad doen dan virussen in computers. Softwarefabrikanten zien het gevaar niet, zegt Tanenbaum. Een woordvoerder van Oracle, dat betrokken is bij de introductie van een RFID-systeem op het vliegveld van Las Vegas, zegt dat het onmogelijk is dat de RFID-stickers virussen introduceren. Wie moeten we nog geloven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here