‘Seminaristen komen in volstrekt nieuw kerkmodel terecht’

Aalst (redactie/mas) Dit zijn de woorden van de president van het Vlaamse seminarie in Leuven, Marc Steen.

“De Kerk verkeert in een overgangsfase. De huidige seminaristen zullen terechtkomen in een volstrekt nieuw kerkmodel. De priester van de toekomst zal dus moeten beschikken over een grote dosis flexibiliteit en goed kunnen samenwerken”. Dat zegt Marc Steen, president van het Johannes XXIII seminarie in Leuven, in een gesprek met Kerk & leven.“Er moet in het priesterkorps van de toekomst plaats zijn voor verkondigers zowel als voor veeleer contemplatief of diaconaal ingestelde figuren. Er zullen onder hen ook pioniers opstaan inzake nieuwe evangelisatie”, aldus Steen.

“De seminarist van vandaag laat zich niet meer omschrijven in één profiel. Leeftijd en achtergrond van de priesterkandidaten blijken zeer verscheiden. Dat vraagt dus een opleiding op maat. Ik zou het jammer vinden dat we terugkeren naar een eenvormige aanpak van de priesteropleiding’, stelt de seminariepresident.

“Het hoort erbij dat een deel van de seminaristen de opleiding afbreekt. Je moet voelen of het priesterschap wel iets voor jou is. De celibaatsverplichting blijkt nog steeds een belangrijke verklaring voor het afhaken. Oudere kandidaten hebben op dat vlak doorgaans al hun keuze gemaakt”, voert Marc Steen aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here