Blauwe dokter opent ‘Rode Tinten’

Aalst (redactie/mas) De Groepstentoonstelling ‘Rode Tinten’ in het Aalsterse Belfort werd vrijdagavond geopend door Dr. Guy Verhulst, diensthoofd-gynaecologie ASZ-Aalst. De opbrengst van de verkoop van het vrouwencollectief ‘Zona Fiamminga’ gaat integraal naar Niemandsland, vooral voor de kinderbegeleiding van de vrouwen die worden opgevangen.

Dr. Guy Verhulst stond stil bij het belang van vrouwenbegeleiding als slachtoffers van geweld. “Als gynaecoloog ben ik niet alleen medisch expert in allerhande vrouwenziekten en bevallingsspecialist, maar af en toe ook een luisterend oor, een psycholoog, een vrouwenfluisteraar. En dan hoort men soms vreselijke dingen. Zoals over huiselijk geweld bijvoorbeeld. ”

Eén van de taken van Niemandsland is ondermeer het opvangen van vrouwen in crisissituaties. Geweld tegen vrouwen is zo een situatie. En het is jammer genoeg geen uitzondering in ons land. In Vlaanderen is de problematiek wat verdoken. Nog steeds in de taboesfeer.

Dr Verhulst heeft al zo vaak gehoord op zijn advies de partner te verlaten: “Waar moet ik naartoe, dokter?” Hij deed in aanwezigheid van een overvolle belfortcrypte een oproep om te sensibiliseren, zeker naar scholen toe. “Er wordt één keer iets uitgelegd tijdens een ganse humaniora. Dat is het. We moeten investeren in preventie en sensibilisering.”

Als Afrikakenner en veelvuldig bezoeker van Oost-Congo, ondersteepte Dr. Verhulst het seksueel geweld tegen vrouwen in onze oud kolonie. “Massale groepsverkrachtingen zijn sinds 15 jaar dagelijkse kost. Bijna straffeloos. En de internationale gemeenschap kijkt toe.  In de Kivustreek heb ik met mijn eigen ogen de gevolgen gezien van beestachtige verkrachtingen.”

Dr. Verhulst eindigde met de hoop dat initiatieven als Niemandsland ooit overbodig zullen zijn.

Het collectief heeft met hun derde groepstentoonstelling een prachtig initiatief neergezet. Moderne kunst van 15 madammen om U tegen te zeggen, die tweewekelijks samenkomen onder leiding van Paul Van Impe, beroepskunstenaar. “Al het werk is eigenlijk ontstaan uit wat de kunstenaar drijft om zijn rijke fantasie in dit nieuwe oeuvre samen te brengen”.

Enkel zaterdag 20 oktober van 10 tot 18 uur te bezichtigen én te koop voor het goede doel, in de Belfortcrypte, Grote Markt. Ben je in de buurt, loop even binnen. Heb je een uurtje tijd, een ommetje langs de Grote Markt Aalst,  meer dan de moeite waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here