Opmerkelijk, verklein de afvalberg met een koe in de keuken

Provincie en afvalintercommunales lanceren ludieke filmpjes om tips die afvalberg doen verkleinen, in te zamelen.

Op zaterdag 20 oktober lanceert de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de West-Vlaamse Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor afvalinzameling en -verwerking (IVIO, IVBO, MIROM, IVOO, IMOG en IVVO) de campagne ‘Koop minder afval: hoe verklein jij de afvalberg?’. De campagne moet consumenten aanzetten om tijdens het winkelen bewust te kiezen voor producten met weinig of geen verpakkingsafval.

In twee filmpjes geven acteurs Nico Sturm en Ben Segers – in het West-Vlaams – een ludieke aanzet. Ze roepen de kijker op om tips die de afvalberg doen verkleinen, achter te laten op de website www.koopminderafval.be.

Dit kan negen weken lang, tot en met 22 december. Elke week worden er fietstassen uit gerecycleerde plastic flessen weggegeven aan de personen die de bruikbaarste tips achterlieten op de site. Er worden ook bioscooptickets uitgedeeld, onder andere aan de eerste vijf die een bruikbare tip posten. De filmpjes worden viraal gelanceerd en in de West-Vlaamse bioscopen vertoond.

De meest bruikbare tips worden nadien opgenomen in een brochure rond afvalpreventie.

Op de website is er, naast enkele voorbeelden van tips, ook een online-game. Het opzet is om zo snel mogelijk de 10 producten met zo weinig mogelijk verpakkingsafval te kiezen.

Met afvalarm winkelen wordt er altijd gewonnen
Elke Vlaming zet gemiddeld meer dan een halve ton afval op straat. Een groot deel daarvan bestaat uit verpakkingen. Door een beetje kritischer boodschappen te doen, kan de hoeveelheid verpakkingsafval flink dalen.

Minder (verpakkings)afval betekent minder verbranding en minder storten. Waar mogelijk wordt recyclage nagestreefd, maar toch is ook dit niet helemaal onschuldig. Er ontstaat daarbij nog altijd milieuhinder en er wordt heel wat energie verbruikt (alleen al voor het noodzakelijke transport van de selectieve inzameling).

Maar niet enkel het milieu, ook de portemonnee heeft baat bij afvalarm winkelen. Wie bewust afvalarm winkelt kan makkelijk tot 30 % op zijn kasticket besparen. Eenmaal thuis wordt zo’n 70 % van het aangekochte gewicht aan verpakkingsafval weggegooid.

Bekijk de filmpjes via deze links:
‘Hoe verklein jij de afvalberg’ – spotje supermarkt
‘Hoe verklein jij de afvalberg’ – spotje koe in de keuken

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here