De jeugdbeweging centraal vandaag in Vlaanderen

foto: A.Rennebooog.
foto: A.Rennebooog.

Aalst (redactie/mas/kwissende pinguin) Ieder jaar staat Dag van de Jeugdbeweging met stip aangeduid in vele agenda’s van jongeren, oud-leden, scholen, jeugddiensten, … Ook dit jaar is het opnieuw een dag vol plezier en lekkers en dat in een héél nieuw speeljasje! Met het thema “SAMEN SPELEN” focussen de jeugdbewegingen op de verbondenheid van het spelend samenzijn!

Jeugdbewegingen bieden jongeren een uniek speelterrein, waar ze vooral zichzelf kunnen zijn! Binnen de veilige ruimte van een groep leeftijdsgenoten leren ze zichzelf en de ander kennen. Spel is immers meer dan pret alleen, het leert je inzicht krijgen in hoe het leven in elkaar steekt. Spelen is ontdekken, samenwerken, verantwoordelijkheid opnemen en kiezen tussen wat kan en niet kan. Amuseren, experimenteren, fantaseren, … jongeren beleven hun eigen groots avontuur in een Jeugdbeweging. Van sjorren tot koken, van een leuke quiz tot een gek detectivespel, van een wekelijkse afspraak tot een jaarlijks zomerkamp. Ze doen hierbij een onbeperkte waaier aan ervaringen op, die ze ook delen met elkaar. Ook al eens kattekwaad uithalen. Why not? Spelen is plezier.

Al spelend ontdekken jongeren de wereld, hun mogelijkheden én hun beperkingen. Spel draagt bij tot de persoonsvorming. Het ontwikkelen van vaardigheden of doorgeven van waarden blijft, naast plezier maken, een belangrijk aspect van spelen. In de Jeugdbeweging mag je fouten maken.

Spelen is leren. Via spel leer je overleggen, leer je jezelf uitdrukken en creatief naar oplossingen zoeken. Door samen te komen én te spelen zorg je ervoor dat je als persoon én als groep sterker wordt. Het schept de mogelijkheid tot écht contact. Spel geeft je de kans samen en jong te zijn. Spelen is ontmoeting. Kortom, spelen is zich amuseren, leren en ontdekken als individu in een groep. Samen spelen is dus onmisbaar.

De  landelijke Jeugdbewegingen pleiten we anno 2012 voor voldoende speelmogelijkheden en spelplezier, opdat jongeren hun speelse kijk op de wereld kunnen vasthouden en in alle vrijheid eraan kunnen participeren!

Er is veel werk aan de winkel voor de (nieuwe) schepenen van jeugd. Aangepaste lokalen wordt een probleem in veel gemeenten. Nu ook parochies minder en minder geneigd zijn al dan niet gratis infrastructuur ter beschikking te stellen voor jeugdbewewingen. ‘We zien ze toch nooit in de kerk’ zei een pastoor laatst tegen Belg.be. ‘Waarom ze dan nog alle faciliteiten geven?’ En zeggen dat er een wijze bisschop is, Mgr. Gaiot, die schreef  “als de kerk niet dient, dient ze tot niets.”

Belg.be wenst jeugdbewegend Vlaanderen een heel fijne, speelse en creatieve dag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here