Nudes Gallery exposeert naakttekeningen Louis Paul Boon

Cineast, architect en kunstenaar Thierry Bonnaffé woont en werkt nu goed vier jaar in een statig pand op de Gentse Ajuinlei. Al even opmerkelijk als zijn artistiek talent is zijn strijd tegen de pseudo-cultuur, de decadentie en het ondemocratische geldverslindende SMAK. Op de benedenverdieping is zijn atelier gevestigd. Tijdens de eerste helft van de week werkt Bonnaffé er als kunstenaar, terwijl de ruimte vanaf donderdag plots een publieke plaats wordt: Nudes Gallery.

Je merkt meteen dat dit geen traditionele galerie voor hedendaagse kunst is: geen cleane ruimtes met witte muren, maar een plek waarin geleefd wordt. De kunstwerken zijn dicht bij elkaar opgehangen, want er is weinig plaats. Thierry Bonnaffé wil kunstliefhebbers en kunstenaars verenigen en zo universele thema's over de vrouw naar voor te brengen. Waar is er nog een plek in Gent waar enig respect en aandacht geschonken wordt aan onze beste artiesten uit alle kunstdisciplines? Flemish

Nudes de politiek van versnippering en vernedering van artiesten uit eigen bodem een halt toeroepen!

Van 10 maart tot 14 mei 2006 wordt een nooit geziene selectie van het plastisch oeuvre van Aalsterse schrijver Louis Paul Boon getoond binnen de muren van de Nudes Gallery. Titel van de expo is: "Louis Paul Boon, picturaal werk ". Louis Paul Boon nam geen blad voor de mond en werd bestempeld als een provocateur. Ook Robbe De Hert draagt het etiket "enfant terrible". Beide mannen hadden dan ook heel wat gemeen: toppers in hun vak, temperamentvol, krachtig en drager van een diepgeworteld verlangen om sociale ongelijkheden in vraag te stellen. Ondanks hun moeilijk levenspad geraakten zij daar waar hun talenten lagen, Boon in de literatuur en De Hert in de filmwereld.

Boon speelde in een kortfilm van Robbe De Hert (De Bom) waarin Boon de hoofdrol speelt als garagist die een atoombom vindt. Boon werkte ook mee aan het scenario voor "De Witte", geregisseerd door Robbe. Het is die verbondenheid die Robbe De Hert er toe bracht om de tentoonstelling van Boon in de Nudes Gallery te openen.

Op 17 maart 1966 richtte Robbe De Hert het filmercollectief "Fugitive Cinema" op om te kunnen optornen tegen de harde wereld van het filmmaken. Gedurende 25 jaar heeft dit filmers collectief de weg gevolgd van de Franse Nouvelle Vague, de Italiaanse stromingen, Duitse filmmakers zoals Fassbinder of Engelsen zoals Richardson en Anderson. In de pers is er meermaals op gewezen dat Fugitive in belangrijke mate de lijn van de naoorlogse Belgische film heeft bepaald. Sociale bewogenheid en documentaire aanpak stonden centraal. Eigenzinnigheid, gevoeligheid en romantiek waren de pijlers. Robbe onderhield contact met Boon en daar vloeiden dan ook gezamenlijke projecten uit voort. Robbe ontmoette Boon regelmatig in Erembodegem. In mei 1979 overleed Louis Paul Boon nog voor de laatste versie van De Witte klaar was, kort na zijn begrafenis begon Robbe te filmen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here