N-VA wil vrijwilligers in appartementsgebouw erkennen en beschermen

De Kamer neemt vandaag een wetsvoorstel in overweging om bewoners van appartementsgebouwen, die zich vrijwillig inzetten voor de medebewoners te erkennen en te beschermen. “Zo wordt hun inzet eindelijk gewaardeerd. Een officieel statuut geeft hen bovendien recht op een vrijwilligersvergoeding”, zeggen de indieners, de N-VA-Kamerleden Zuhal Demir en Siegfried Bracke.

In middelgrote appartementsgebouwen lost een mede-eigenaar of een bewoner vaak kleine praktische problemen op: lampen vervangen, vuilnisbakken buiten zetten, poetsmateriaal kopen … Want als de syndicus niet in het appartementsgebouw verblijft, is hij soms te weinig bereikbaar om bij te springen. En een conciĆ«rge is enkel betaalbaar voor heel grote appartementsgebouwen.

Vrijwilligerstatuut

Tot nu weigerden de ministers van FinanciĆ«n en Sociale Zaken deze mensen te erkennen, zoals omschreven in de wet op de rechten van vrijwilligers. “De vrijwilligers zetten zich in om het gebouw voor iedereen leefbaar te houden”, zeggen Bracke en Demir. “Hen beschermen voor aansprakelijkheid, hen verzekeren en sociale rechten geven, zoals de vrijwilligerswet voorziet, is dan ook het minste wat we hen kunnen teruggeven. Als de vrijwilliger kosten maakt, moet hij kunnen genieten van een forfaitaire kostenregeling.” Demir en Bracke hopen met hun wetsvoorstel het standpunt van de ministers alsnog te kunnen veranderen.

Zuhal Demir, Kamerlid
Siegfried Bracke, Kamerlid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here