Christelijk monument ergert moslims

Amsterdam heeft tevergeefs geprobeerd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te herschrijven. Vrijdagmiddag maakte het bestuur van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes een besluit ongedaan om een oorlogsmonument te verwijderen. Het monument, een wit kruis, opgedragen aan de tussen 1940 en 1945 gesneuvelde buurtbewoners moest wijken wegens de gewijzigde etnische samenstelling van de buurt. Moskeeën hadden zich namelijk gestoord aan het christelijke symbool. Het monument moest zes weken geleden wijken voor de bouw van de Turkse Westermoskee en men was van plan het in de toekomst naar een andere plek over te brengen.

Nadat het besluit vorige week bekend was geworden, werd Amsterdam overstelpt met erg boze reacties uit het hele land. Volgens Voetberg, CDA politicus en voorzitter van het 4-5 mei comité, waren het niet alleen de Pakistaanse, Turkse en Marokkaanse moskeeën die moeite hadden met het christelijke symbool, maar ook de synagoge. Bloeme Evers, Auschwitz-overlevende en betrokken bij sjoel-west in De Baarsjes, ontkent dit met klem, hij is erg ontdaan door de affaire. Ook bisschop Punt van Amsterdam zegt zich niet te kunnen voorstellen 'dat deze intolerante beslissing is genomen op verzoek van joodse en islamitische organisaties waarmee de katholieke kerk goede contacten onderhoudt'.

De Baarsjes, ook wel het laboratorium van de hoofdstad genoemd, had bereikt dat alle religies deelnemen aan de jaarlijkse dodenherdenking bij het kruis aan De Baarsjesweg. Aanleiding tot de eensgezindheid was het wangedrag van enkele Marokkaanse jongeren, die tijdens de dodenherdenking in 2003 antisemitische kreten riepen en na de herdenking voetbal speelden met kransen. Het wijkoverleg zorgde voor een 'contract met de samenleving', waarin alle partijen afspraken maakten over vrijheid van meningsuiting. Dat de moskeeën zich desondanks tegen het kruis richtten en dat hun wens werd beloond om 50.000 euro subsidie tot een meer 'neutraal monument' te komen, was de meeste bewoners van het stadsdeel onbekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here