Viering Sint Maarten op nationale erfgoedlijst

Aalst (redactie/mas) Sint Maarten, ook wel de heilige Martinus van Tours genoemd, deelde als Romeins militair zijn mantel met een bedelaar voor de stadspoort van de Franse plaats Amiens. In een droom werd hem duidelijk dat het Christus zelf was aan wie hij de helft van zijn mantel had geschonken. Daarop werd hij christen, de bevolking van Tours koos hem tot bisschop. Hij stierf op 11 november 397. Het Sint Maartensfeest wordt op diverse plaatsen gevierd. Aalst, Ieper, Genk, Utrecht,…

De Sint Maartensviering in Utrecht is officieel erkend als cultureel erfgoed. “Met de ondertekening van de UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed heeft Nederland er een nieuwe tak van erfgoed bij: het immaterieel erfgoed oftewel de tradities en rituelen die gemeenschappen of groepen belangrijk vinden voor hun culturele identiteit en willen doorgeven aan volgende generaties,” aldus het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (NCV). In Aalst (B) kunnen ze over dit soort erfgoed meepraten.

VN-organisatie Unesco houdt sinds 2003 een lijst bij van het wereldwijde immateriële erfgoed. Daar staan inmiddels ongeveer 300 tradities op uit 70 landen, zoals de Spaanse flamenco en de Franse keuken. Ook Aalst carnaval.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here