Gedwongen huwelijk wordt strafbaar

Nadat op initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael schijnhuwelijken kunnen worden bestraft, zullen op termijn ook gedwongen huwelijken strafbaar worden. De ministerraad heeft het wetsontwerp goedgekeurd dat het in de toekomst mogelijk moet maken personen te straffen die door bedreigingen of geweld iemand tot een huwelijk dwingen. België zou daarmee het tweede land worden dat gedwongen huwelijken strafrechtelijk aanpakt.

Momenteel wordt in België, zoals in de meeste landen, het gedwongen huwelijk bestraft met behulp van andere bepalingen zoals fysiek of psychisch geweld, verkrachting of bedreigingen. Maar die strafbaarstellingen volstaan niet om het gedwongen huwelijk te bestrijden. Uit een onderzoek van de VUB bij vrouwen van Turkse en Marokkaanse oorsprong in Brussel en Vlaanderen bleek dat 27 procent van de ondervraagde vrouwen ouder dan 40 jaar verklaarden het slachtoffer te zijn geweest van een gedwongen huwelijk. Van de ondervraagde meisjes tussen de 17 en de 24 jaar verklaarde 13 procent van de Turkse meisjes en 8 procent van de Marokkaanse meisjes het slachtoffer te zijn van een gedwongen huwelijk.

Wie in de toekomst iemand dwingt een huwelijk aan te gaan, zal bestraft worden met een gevangenisstraf gaande van een maand tot twee jaar of met een geldboete van 500 tot 2.500 euro. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen een gedwongen en een 'gearrangeerd' huwelijk. Een gedwongen huwelijk veronderstelt dat de toestemming van minstens een van de echtgenoten ontbreekt of door dwang is aangetast. Hierbij kan het gaan om zowel fysieke als morele dwang. Door expliciet en louter gedwongen huwelijken te bestraffen, gaat het wetsontwerp verder dan de aanpassing van de vreemdelingenwet waarbij schijnhuwelijken aangepakt worden.

Binnenkort kan ook het openbaar ministerie de nietigverklaring kan vorderen van een gedwongen huwelijk. Vandaag kan het openbaar ministerie dit initiatief enkel tussenkomen in een procedure tot nietigverklaring die door één van de huwelijkspartners is ingesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here