Gentse Bonnie en Clyde uit elkaar

Lisette Bus, die samen met haar man Jelloul Selini gezocht wordt voor een reeks gewapende overvallen in ons land, heeft zich op 5 maart aangeboden bij de ambassade van België in Algiers om zich ter beschikking te stellen van het Belgisch gerecht. In overleg met de Algerijnse autoriteiten en met het Parket van Gent heeft een veiligheidsattaché van de ambassade haar terug naar België begeleid. Zij is vandaag, vrijdag 10 maart, naar ons land teruggekeerd. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht wenst het personeel van de ambassade in Algiers en de bevoegde consulaire diensten van zijn departement te feliciteren met de wijze waarop deze zaak afgehandeld werd. "Men is erin geslaagd om Mevrouw Bus, die verdacht wordt van een aantal zware misdrijven in België, bijzonder spoedig naar ons land over te brengen. Zij wordt vandaag aan het gerecht overgedragen", aldus minsiter De Gucht.

Jelloul Selini (31) en Lisette Bus (33), de Gentse Bonnie en Clyde, pleegden meerdere carjackings en worden gezocht voor poging tot doodslag op een politieinspecteur, verschillende gewapende overvallen en verboden wapendracht. Het verhaal van het koppel leest als het scenario van de betere gangsterfilm. Ze leerden elkaar kennen in de gevangenis en hebben samen één zoontje, dat ze ondertussen bij familie hebben achtergelaten. De Gentse politie had ze al enkele malen op de hielen, maar ze konden ontsnappen door de agenten met de dood te bedreigen. Ze stalen ook wagens en beroofden oudjes op straat. Ze pleegden overvallen op nachtwinkels, videotheken en supermarkten in Gent en Assenede. Meestal waren andere klanten aanwezig, maar toch dragen ze nooit een masker. Ze vinden niets leuker dan als gewone burgers de zaakvoerders of hun bedienden te verrassen. Meestal kwamen ze eerder al langs om de winkels te inspecteren.

Met Lisette Bus is Selini aan zijn proefstuk toe: zijn eerste partner was betrokken bij de moordende schietpartij waarvoor Selini in de cel belandde. Nadien ruilde hij die vrouw in voor Lisette Bus. "Typisch gedrag voor een psychopaat die anderen gebruikt als instrument", zegt forensisch psychiater Rudy Verelst (KU Leuven). Vaak zijn het koppels waarbij de man zich bedient van een intellectueel minderbegaafde vrouw om zijn plannen ten uitvoer te brengen. Dat zijn psychopathische mannen die hun vrouw zien als hun instrument. Ze laten die vrouw dikwijls het vuile werk opknappen. Soms gaat het om een relatie waarbij de vrouw een bijzonder afhankelijkpersoonlijkheid heeft. Dergelijke vrouwen zien het bijna als voorwaarde om hun man te steunen in zijn misdaden. Typisch hier zijn vrouwen die een adoratie hebben voor mannen met een criminele voorgeschiedenis.

Het feit dat Selini al eerder een Bonnie had en die inmiddels inruilde, lijkt hen in deze laatste categorie te brengen. Jelloul Selini had destijds een vriendin, een piepjonge Belgische van 19 jaar. Toen Selini in Terneuzen vier mensen neerschoot, van wie er één overleed en één blijvend werd gehandicapt, was zij van de partij. Selini werd veroordeeld, zat zeven jaar in een Nederlandse cel en leerde daar Lisette Bus kennen. Psychiater Rudy Verhelst: "Dat Selini alweer werkt met een vrouwelijke partner, die blijkbaar onder zijn invloed staat, zet hem bij de psychopathische persoonlijkheden. Lisette Bus lijkt verstandelijk normaal. Dat betekent ook dat, als hij dat moment gekomen acht, Selini zijn partner zal dumpen en desnoods inruilen voor een ander".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here