Heizelparking in Brussel wordt betalend

Mobiliteit en Vlaamse pendelaar dreigen slachtoffer te worden. De stad Brussel maakt de parkings rond het Boudewijnstadion betalend. “Daardoor dreigen veel pendelaars hun reis nu met de wagen verder te moeten zetten. Dat zal het mobiliteitsprobleem in en rond Brussel alleen maar vergroten,” stelt Lies Jans (N-VA).

“Het nieuwe parkeerplan dat de stad Brussel wil invoeren op de parkings aan het Boudewijnstadion druist in tegen de mobiliteitsvisie van de Vlaamse regering. Deze parkings zijn immers een mooi voorbeeld van multimodale knooppunten, ze worden veel gebruikt door pendelaars die van daaruit overstappen op het openbaar vervoer. Doordat de stad Brussel deze parkings nu betalend en beperkt in tijd wil maken, worden pendelaars verplicht hun weg met de auto verder te zetten. Dat zou het mobiliteitsprobleem rond Brussel alleen maar vergroten,’ aldus Vlaams parlementslid Lies Jans.

Knooppunten

“Deze schijnbaar kleine ingreep kan dus wel een behoorlijke impact hebben op de mobiliteit in en om Brussel. Overleg met beide gewesten lijkt daarom aangewezen.”

Dat beaamde ook Vlaams minister Crevits die zeer misnoegd was om deze maatregel via de pers te moeten vernemen. Temeer omdat er geen overleg gepleegd werd met het Vlaams gewest.

“De N-VA is uitgesproken voorstander van het uitbouwen van knooppunten waar verschillende vervoersmodi op elkaar aansluiten. In dit geval kunnen automobilisten bijvoorbeeld gemakkelijk overstappen op het metronet. Helaas is deze Brusselse maatregel een perfect voorbeeld van het gebrek aan overleg vanuit de stad Brussel, noch met Vlaanderen, noch met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De maatregel gaat immers ook in tegen het beleid van Brussels minister voor mobiliteit Grouwels. Met alle gevolgen van dien op het algemene mobiliteitsbeleid.”

Lies Jans drong er bij de minister op aan om te ijveren voor het behoud van parkeerruimte voor onze Vlaamse pendelaars. De minister antwoordde dit zeker aan te kaarten op het intergewestelijk overleg dat plaats zal vinden op 16 november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here