De helft van de Nederlanders voelen de EU als bedreiging

Een op de twee Nederlanders ziet de ontwikkeling van de Europese Unie als een bedreiging voor ons land. Deze score ligt beduidend hoger dan in 12 andere Europese landen. Gemiddeld ziet slechts 35% van de inwoners van de onderzochte lidstaten de Europese Unie als een bedreiging voor de eigen welvaart en eigen staat. Dit is een van de uitkomsten van het Reader's Digest European Trusted Brands 2006 onderzoek dat onder ruim 25.000 Europese consumenten is gehouden. In Nederland deden 1246 inwoners mee aan het schriftelijke onderzoek, dat in de periode september-november 2005 is gehouden. Naast het vertrouwen in merken, werd dit keer ook gevraagd naar de mening over een aantal EU aangelegenheden.

Het algemene beeld is dat de Nederlandse consument beduidend minder positief oordeelt over de Europese Unie dan de gemiddelde Europeaan. Dit uit zich in onderstaande uitkomsten:

Een op de twee Europeanen vindt dat zijn of haar land vooruitgang boekt door het lidmaatschap van de EU. In Nederland ligt dit percentage op 42%.

Maar liefst 86% van de Nederlanders is van mening dat er teveel bureaucratie is in de Europese Unie. Dat is drie procent meer dan het Europese gemiddelde.

86% van de Nederlanders vindt dat Nederland te veel bijdraagt aan de Unie. Gemiddeld vond 68% in Europa dat het eigen land te veel afdraagt aan Brussel.

Ook is de Nederlander er minder van overtuigd dat Europa in de toekomst een leidende rol in de wereld zal spelen. Hier ondersteunt een op de twee inwoners deze stelling, terwijl in Europees verband 58% duidelijk een leidende rol voor ons continent ziet weggelegd.

Voor de euro kunnen Nederlanders nog steeds niet warm lopen. 40% ziet de Europese munt als een positieve ontwikkeling. En dat terwijl 54% van de Europeanen de euro wel als een vooruitgang beschouwt.

Slechts een op de vier Nederlanders vindt dat de invloed van de Europese Unie in de toekomst groter moet worden. In heel Europa vond 35% dat de invloed van de EU moet worden vergroot. In Polen vond 77% overigens dat het EU stempel groter moet worden, tegenover 7% van de Britten.

49% van de Nederlanders heeft nog het meeste vertrouwen in het handelsbeleid van de EU, tegen 47% van de Europeanen. Het minste vertrouwen hebben Nederlanders in het immigratiebeleid (19%) en het werkgelegenheidsbeleid van de EU (24%). Overigens haalden deze onderdelen vergelijkbare scores in Europa.

Vertrouwen regering

Een opmerkelijk resultaat is dat 67% van de Nederlanders verklaarde meer vertrouwen te hebben in de eigen regering dan in de Europese Commissie. Europees gezien kwam deze score uit op 56%. Ook vindt 42% van de Nederlanders dat zij goed is voorgelicht over de Europese grondwet tegen 30% van de Europeanen. Op dit terrein heeft de Nederlandse overheid klaarblijkelijk beter gepresteerd dan de rest van Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here