Pers pest pers

De Radio en Televisiepers (RTV-pers) legt aan de mediawebsites een Charter ter ondertekening voor. Dat Charter kwam er in overleg met de Vlaamse omroepen om de wildgroei aan dergelijke sites tegen te gaan en om te vermijden dat eenieder die zich als journalist uitgeeft aanwezig kan zijn op persconferenties en opnames.

In het Charter worden een aantal eisen gesteld. Zo moet elke site gepatroneerd worden door een Nederlandstalige beroepsjournalist, met een kaart uitgegeven door het Belgisch Ministerie van Binnenlandse Zaken. Wie het Charter niet ondertekent, ontvangt geen persberichten meer en wordt niet langer uitgenodigd op persconferenties.

De geviseerde websites ervaren dit als een ongeoorloofde poging van de RTV-pers om hen te muilkorven en te boycotten.

Vlaams parlementslid Bart Caron deelt deze mening: "Wat RTV doet, is een brug te ver, zeker voor de VRT. Al is spirit niet geheel ongevoelig voor de argumentatie van de omroepen. Het lijkt ons daarom nuttig het onderscheid te maken tussen enerzijds persberichten, en anderzijds persconferenties, het bijwonen van opnames, enz. Persberichten zouden altijd voor iedereen beschikbaar moeten zijn. VMMa en SBS doen als private ondernemingen natuurlijk wat ze willen. De VRT niet. Het is een openbare omroep, een publiek bedrijf, en dan is openbaarheid een absolute noodzaak. De VRT moet dus aan iedereen persberichten toesturen die daarom vraagt."

Het bijwonen van persconferenties en opnames is een andere zaak. Daar is het begrijpelijk dat er een drempel komt om het werkbaar te houden en "toeristen" buiten te houden. Voor deze activiteiten lijkt het charter bespreekbaar. Maar dan zonder het vereiste peterschap door een beroepsjournalist. Spirit meent dat je dit beter kan uitbreiden tot de leden van een erkende journalistenvereniging, inclusief de VJV. Zo vermijd je dat een whizzkid die een mediasite bij elkaar knutselt automatisch bij de omroepen mag binnenwandelen, maar maak je het leven van de grotere, professioneler sites niet onmogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here