Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie

Iedere dag wint informaticatechnologie aan belang, ook in bestofte musea waar eerbiedwaardige conservators de plak zwaaien. Daarom ontwikkelde het Oost-Vlaamse provinciebestuur het pakket MovE dat de Oost-Vlaamse musea een portaalsite voor internet biedt. Deze ontsluiting is bijzonder interessant voor wie wil snuisteren in de Oost-Vlaamse collecties. De site geeft daarenboven een overzicht van een honderdtal musea en archieven in de provincie met alle nuttige informatie voor de bezoeker.

Maar het pakket biedt museummedewerkers in de eerste plaats ondersteuning bij het correct registreren van waardevolle objecten. Voordeel is ook dat daarbij een centrale objectencatalogus tot stand komt die door alle medewerkers raadpleegbaar is. Van de 28 deelnemende musea werden er tot op heden 130.567 voorwerpen geregistreerd, waarvan (wegens veiligheidsredenen) ruim 14.000 te raadplegen zijn via de publieke website.

De ontmoetingsdag MovE in het Gentse MIAT besprak het resultaat van 3 jaar werkgroepen en overleg. Gedeputeerde Frans Van Gaeveren, verantwoordelijke voor informatica: "Projecten zoals MoveE kennen een groeiend succes. Sinds de start in 2004 steeg het aantal deelnemers tot 42. Als je weet dat op vandaag ruim 130.000 museumobjecten met foto en uitvoerige beschrijving met één zoekactie bereikbaar zijn mag men van een succes spreken. Gelukkig beseffen steeds meer mensen het belang van ICT voor de culturele en sociale sector. De provincie neemt daar actief aan deel door mensen en materiaal ter beschikking te stellen en het proces actief bij te sturen". Onderzoek toont aan dat 30% van de virtuele bezoekers nooit een echt museum binnenstappen. Een goede internettoegang blijkt dus vrij belangrijk.

Informatisering is echter niet evident, getuigde Sylvie Dhaene van het Huis van Alijn: "Na een periode van 80 jaar manuele registratie volgens verschillende methodes begonnen we met de planning om de vaste collectie te registreren. Het bleek een fulltime job voor twee personen, gelukkig met een intensieve ondersteuning van de provincie". Bij de aankoop van een uitgebreide circuscollectie bleek de nood aan een efficiënt registratiesysteem. Foto's nemen, voorwerpen beschrijven, informatie verzamelen. En tenslotte elk voorwerp een plaats geven. Sylvie Dhaene:" Ook tijdens de tentoonstelling bewees het registratiesysteem zijn nut. Waar moet het voorwerp naartoe, hoe moet je het opstellen en hoe moet je het beschermen? MoveE werd niet alleen de rode draad in onze planning, het gaf ons de mogelijkheid om via een etiketteringsysteem de juiste tekst op te stellen die bij elk tentoongesteld voorwerp hoort".

Meer informatie is beschikbaar via move@oost-vlaanderen.be of anja.veirman@oost-vlaanderen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here