Aalst wordt Vlaams-Nationale stad.

Aalst (redactie/mas) De stemmen zijn geteld. Aalst kleurt Vlaams vandaag en zal dat de komende jaren ook zijn. Een coalitie zonder N-VA is zo goed als niet mogelijk of Open VLD, CD&V, SP.A en Groen moeten samen een coalitie maken. De N-VA is niet gehaast beslissingen te nemen, en wil zeker niet snel een coalitie vormen, zoals zes jaar terug. Ze willen boter bij de vis, zoveel is duidelijk.

De huidige Aalsterse traditionele tripartite, onder leiding van burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V), wordt afgerekend op jaren van gekrakeel in de gemeenteraad en immobilisme.

Met alle 80 kiesbureaus geteld om 19.30, is duidelijk dat N-VA 31,1% haalt, met lijsttrekker Christophe D’Haese. CD&V en Open VLD stranden beiden op 17,3%, voor beiden een verlies. Voor de liberalen een vrij groot verlies. De meerwaarde van Blauw van Anny De Maght, brengt geen extra zetels op.

Met 16,4% verliest SP.A in Aalst voor de vierde keer op rij. Deze keer zakken ze nog eens 2,8%. Vlaams Belang verliest 12% en behoudt 10,8%. Veel minder dan het VB hoopte te halen. Groen gaat met 1,2% vooruit en zelfs de PVDA+ gaat 0,50% vooruit tot 1,2%.

Wat deze uitslag omgezet in zetels betreft, krijgt N-VA een fractie van 15 mensen. CD&V heeft 8 zetels, Open VLD en SP.A hebben elk 7 zetels en Groen wint een zetel en gaat naar 2. Vlaams Belang strandt op 4 zetels.

Op papier kunnen N-VA en CD&V samen besturen met 15+8= 23 zetels op 43. CD&V, Open VLD en SP.A hebben samen 22 zetels op 43. Beiden nipte meerderheden.

In café Safir kan de vreugde niet op. De andere lokalen evenaren meer een koffietafelsfeer.

Ondertussen wordt bekend dat CD&V overweegt een hertelling te vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here