Gents Stottercafé een primeur in België

Gents Stottercafé: Een praatcafé als geen ander!

Gent – Op woensdag 24 oktober vindt naar aanleiding van Wereldstotterdag (22 oktober) het Gents Stottercafé plaats. Daar kunnen mensen die stotteren honderduit met elkaar praten over wat ze ervaren en voelen, als ze – op school, op het werk, bij de bakker, onder vrienden,… – niet altijd even vlot uit hun woorden komen. Circa 1% van de Belgische bevolking stottert. Of zij voor jou een boodschap hebben? Ja, geef ons de tijd om te stotteren!

Just not in time
Spreken is een complex en razendsnel proces. Mensen die stotteren ondervinden een storing in de timing van hun spraakbewegingen: te vroeg of te laat,.. in elk geval just not in time. Het spraaksysteem probeert dit euvel bij te sturen, met hoorbare herhalingen en verlengingen als gevolg. Dat is het ‘pure’ (primaire) stotteren. Als reactie hierop ontwikkelt de stotterende persoon een secundair stottergedrag. Zo gaat hij met ‘vechtgedrag’ zijn stotters te lijf, wat zich uit in krampachtige grimassen of ongecontroleerde bewegingen van de ledematen. Onderhuids smeulen spreekangst en schaamtegevoelens, wat soms tot sociale afzondering leidt. Stotteren kan dus een grote impact op het leven van de stotterende persoon en zijn omgeving hebben. De meeste behandelingen besteden, naast de spreektechnische aanpak, veel aandacht aan psychosociale coaching om belemmerende gedachten en gevoelens over het stotteren op te ruimen. En erover praten met anderen is hierbij een doeltreffend middel!

Samen op café
Daarom wil het Gentse Stottercafé in de eerste plaats een veilige ontmoetingsplaats zijn, waar stotterende personen als lotgenoten ervaringen en gevoelens kunnen delen. Het Stottercafé staat open voor iedereen die stottert, los van het feit waar en welke (of geen) hij/zij therapie volgt. Hiermee onderscheidt het Gents Stottercafé zich duidelijk van bestaande zelfhulpgroepen, die zich met een bepaalde therapiestroming of privépraktijk vereenzelvigen. Onafhankelijkheid en keuzevrijheid zijn dan ook waarden die het Stottercafé hoog in het vaandel draagt.

Boven de doopvont: de Belgische Stottervereniging
De organisatoren, zelf doorgewinterde stotterende personen, haalden de mosterd in Rotterdam. Daar organiseert Demosthenes, de Nederlandse stottervereniging voor en door mensen die stotteren, al jarenlang regelmatig het Stottercafé. Onder de indruk van wat lotgenoten voor elkaar kunnen betekenen, maakten ze meteen werk van een Gents Stottercafé. Dit initiatief spoort trouwens samen met de oprichting van een onafhankelijke belangenorganisatie voor mensen die stotteren, de Belgische Stottervereniging vzw.

Praktische info:
Het Gents Stottercafé vindt plaats op woensdag 24 oktober om 20.00 u. (deuren open vanaf 19.30 u.) in de lokalen van Vormingsplus Gent-Eeklo, Reigerstraat 8, 9000 Gent.

Verder organiseert de Belgische Stottervereniging vzw in Brussel op zaterdag 20 oktober tal van infosessies over stotteren. Neem een kijkje op www.belgische-stottervereniging.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here