Verkoop lichte vracht-terreinwagens keldert

De verkoop van terreinwagens als lichte vracht is begin 2006 spectaculair gedaald. In januari 2006 werden 163 terreinwagens als lichte vracht ingeschreven. Dat is maar liefst vier keer minder dan in januari 2005 (691). De strengere fiscale aanpak van de overheid heeft duidelijk effect. Zo blijkt uit cijfers van automobielfederatie Febiac. Hoewel de totale markt van de terreinwagens blijft groeien, van 3.729 in januari 2005 naar 4.105 in januari 2006 (+10 procent), is het aandeel van de terreinwagens die worden ingeschreven als lichte vracht fors teruggelopen.

Sinds dit jaar is het fiscale gunstregime voor terreinwagens die worden ingeschreven als lichte vracht stopgezet. De overheid wilde daarmee bepaalde misbruiken uit de wereld helpen. Sinds april vorig jaar geldt ook een strengere technische regeling. Terreinwagens kunnen sindsdien enkel nog worden ingeschreven als lichte vracht indien de lengte van laadbak de helft van de wielbasis uitmaakt en op voorwaarde dat de wagen beschikt over een niet-verwijderbare scheidingswand tussen zetels en laadruimte.

Toch verwacht Febiac dit jaar een stijging van 8 à 10 procent in het totaalsegment van de terreinwagens. Vorig jaar werden in totaal bijna 38.000 terreinwagens verkocht, dit jaar wordt een verkoop van 40.000 verwacht.

Met medewerking van http://www.auto-test.be

[img]www.belg.be/ws/voertuigen/m803g.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here