Wordt vogelgriep nu kattengriep?

Veterinaire experten van de Europese Unie hebben donderdag aanbevolen katten binnen te houden in gebieden waar het H5N1 vogelgriepvirus is aangetroffen, aldus een verklaring van de Europese Commissie. De deskundigen zijn van mening dat in die zones het contact tussen vleesetende zoogdieren, in het bijzonder katten en honden, met wilde vogels vermeden dient te worden. Katten bijven best binnen, honden blijven best binnen het bereik van hun baasje.

Tuinvogels zijn geen risicosoorten vogelgriep volgens Natuurpunt Vlaanderen. Heel wat Vlamingen zijn ongerust over de vogelgriep nu de afschermplicht voor pluimvee van kracht is. Natuurpunt benadrukt dat het voeren van tuinvogels geen enkel gevaar inhoudt en dat het vangen en doden van wilde vogels verboden is. Het wandelen in natuurgebieden houdt ook geen enkel extra risico in.

Onder normale omstandigheden is er voor de mens geen enkel risico op besmetting met vogelgriep via wilde vogels. Besmetting van de mens met H5N1 vogelgriep gebeurt via pluimvee. De ophok- en afschermplicht voor pluimvee heeft als doel de besmetting van de industriële pluimveestapel in ons land door vogelgriep te voorkomen. Naast de maatregelen op bedrijven is de import van exotische vogels in de Europese Unie opgeschort en de import van pluimvee uit risicolanden verboden.

In principe zijn alle vogelsoorten en zoogdieren potentiële gastheren voor vogelgriep. Pluimvee en watervogels zijn extra gevoelig voor varianten van het vogelgriepvirus. Omdat het virus enkele weken in water kan overleven, kunnen watervogels (met de zwanen op kop) makkelijker geïnfecteerd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here