Gentse senioren blijven in beweging!

Bewegen en sporten is goed voor de gezondheid, maar voor velen blijft het meestal bij goede voornemens. Voor senioren is een goede gezondheid echter belangrijk in het kader van zelfredzaamheid en zelfstandig wonen. Het OCMW Gent wil daarom samen met de Stad Gent en de vzw Logo senioren helpen in beweging te blijven. Een studie van de Arteveldehogeschool Gent wijst uit dat heel wat senioren te weinig actief zijn en zich erg weinig buitenshuis begeven. Het project "Blijf in beweging" richt zich naar hen die de grootste winst halen uit bewegen maar geen aansluiting vinden bij de talrijke initiatieven.

De Arteveldehogeschool Gent bracht de beweegdrempels bij senioren in kaart en ging op zoek naar de best mogelijke oplossing. Het resultaat is een wandelschema dat tot doel heeft de conditie van de deelnemers te vergroten. Marleen Roesbeke van vzw LOGO: "Bij de bestaande projecten ligt het tempo vaak te hoog, hier wordt op comfortabele wijze de intensiteit van het wandelen opgedreven". Senioren voor wie het startpunt te ver ligt kunnen beroep doen op vrijwilligers die hen voor een kleine kilometervergoeding ter plaatse brengen.
Een ploeg van 6 enthousiaste begeleiders staat 3 maal per week klaar om een professionele ondersteuning te bieden. Alle deelnemers krijgen eerst een aangepaste toelichting over het wandelschema. Daarna wordt een half uur gewandeld op eigen tempo. Schepen van Sport Christophe Peeters stelt een stappenteller ter beschikking voor alle deelnemers. Schepen Peeters: " Gent promoot het project 10.000 stappen, want dit komt overeen met de inspanning die men moet leveren voor een betere gezondheid. Deze stappentellers zijn er om mensen te motiveren om wat meer te bewegen. Ook zo worden mensen gemotiveerd om geleidelijk zonder zware inspanning meer te bewegen".

De eerste wandeling ging woensdagmiddag van start met plaatsvervangend OCMW voorzitter Guy Reynebeau en Schepen van Sport Christophe Peeters. Opgemerkte gast was voormalig gouverneur Herman Balthazar die gezellig meestapte. De wandeling gebeurde onder deskundige leiding van Pol Verbrugge een erg actieve wijkbewoner. Meer info: Lokaal Dienstencentrum De Horizon, Ferdinand Lousbergskaai 12, Gent. Telefoon 09 224 26 49.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here