Ann Renneboog, de coming lady van SP.A Haaltert.

Aalst (redactie/mas) Soms is het gemakkelijker om in Aalst af te spreken dan in Haaltert. Zeker sneller. Je moet den Albatros niet voorbij en met de Lijn van Aalst naar Haaltert, dat is meer dan plannen… Dus ontmoeten we Ann Renneboog van sp.a Haaltert in Aalst. Op een steenworp van ‘haar’ Woonwinkel. Ann, de nummer 4 op de sp.a in Haaltert.

Belg.be: Ann, wie ben je eigenlijk?

Ann Renneboog: Ik ben geboren en getogen te Haaltert, ging naar de basisschool op den Bruul en volgde later het secundair onderwijs in de Dames van Maria te Aalst. Aan het H.I.S.K.W.A. – Arbeidershogeschool te Anderlecht volgde ik de bachelor-opleiding tot maatschappelijk assistente. Na 16 jaar gewerkt te hebben bij het Aalsterse “siroopfabriek” nam ik in 2004 de taak van coordinator van de woon- en energiewinkel van de stad Aalst op mij. De laatste 6 jaar, onder de stuwkracht van schepen Ann Van de Steen, werd voluit de kaart van “een sterk woonbeleid” getrokken. Ann Van de Steen is dan ook de politica die ik zie als mijn grote voorbeeld.

Belg.be: Ik las ergens dat je het “anders dan gewoon” wil doen in Haaltert? Klopt dat?

Ann Renneboog:  Na een drukke werkdag in de stad, thuiskomen in “mijn dorp… mooi dorp !” is me thuis voelen in Haaltert. Een fikse wandeling langsheen de talrijke wandelpaden die onze gemeenten telt, geeft me inspiratie en stimuleert creativiteit om een sterke visie voor Haaltert te ontwikkelen. Haaltert dient de uitdagingen voor de toekomst aan te gaan en groeier tot een nog aantrekkelijker dorp om te wonen, een smaakvol dorp om handel te drijven, een toegankelijk dorp waar mensen samen duurzaam inzetten op zorg voor mensen en samen efficient omgaan met het eigen patrimonium en de aanwezige middelen, een recreatief dorp waar mensen samen cultuur verbreden. Maar mijn wandelingen door Haaltert stuiten vandaag op enkele ernstige heikelpunten.

Belg.be: We krijgen er met moeite een speld tussen… Vertel? Wandelingen?

Ann Renneboog: Een nette straat is prettig om in te wonen maar waarom geen nette onderhouden wandelpaden in een groene omgeving vandaag? Ik geniet van de natuur.Dit moet voor iedereen mogelijk zijn, ook voor de generaties na ons. Elk van ons heeft recht op groenm op een bos dichtbij, een park of een speelplein in zijn buurt. Jij moet vlakbij je huis ademruimte kunnen vinden. Maar een wandeling van anderhalf uur langsheen de wandelwegen die gelegen zijn in de omgeving van de Topmolen, wordt verstoort door het massaal aanwezige zwerfvuil op deze prachtige groene openbare ruimtes. Een verkleurt bordje “geen zwerfvuil” ontsnapte bijna aan mijn aandacht.

Belg.be: Hoe zie je dat dan in een landelijke gemeente?

Ann Renneboog: Buurtbewoners composteren hun maaigras massaal op het groene openbare domein. Ook het groenonderhoud door de gemeentediensten kan nog beter. Sommige wandelpaden zijn zichtbaar gemaaid, zover het oog reikt blijkbaar, want eens je tracht verder te wandelen kom je in zeer hoge graszoden… Met mijn partij sp.a willen we die plaatsen spotten, en willen we inzetten op een makkelijk toegankelijke en modern gemeentelijke dienstverlening die ook deze kleine bezorgdheden ook aanpakt. Kortom kwalitatieve gemeentelijke diensten voor elke burger, voor elk stukje Haaltert.

Belg.be: Ik hoorde dat recreatie en toerisme je wel liggen.

Ann Renneboog: De minieme aanwezigheid van recreatie in deze groene omgeving die ik opmerkte, trouwens met respect voor de omgeving, dient verder gestimuleerd ! Het bestuur heeft de taak kinderen en jongeren, en ja ook ouderen, ontmoetingsplekken in onze prachtige groene openbare omgeving aan te bieden,initiatieven hierrond te stimuleren en te ondersteunen, uiteraard met respect voor de natuur en behoud van het kostbare groen en zonder omgevingsvervuiling.

Belg.be: Iets anders, de mobiliteit. Elk van ons wil betere mobiliteit maar het ontbreekt aan mogelijkheden, hoor ik vaak zeggen…

Ann Renneboog: Graag laat ik de auto thuis staan, neem ik de fiets als het lekker weertje is, maar als je trein en bus wil nemen is deze vandaag enkel georganiseerd voor het woon-werkverkeer van elk van ons. Alhoewel, mensen die in ploegenverband werken zullen ook wel aangewezen zijn op hun auto vrees ik…

Maar bovenal wil ik overal veilig geraken, op een aangename manier. In Haaltert dient de duurzame aanpak van de kwaliteit van voetpaden en voetgangszones in een stroomversnelling gezet te worden.Het fietspadennetwerk dient veilig aangelegd en verder vergroot te worden. Daarom dient het openbaar vervoer op maat van onze Haaltenaren georganiseerd worden. Tracht maar eens met de Lijn-bus naar een avondvoorstelling te gaan in c.c. De Werf te Aalst, of met de trein naar een avondje cultuur in KVS te Brussel …. Dit kan bv. mijn idee voor de toekomst zijn.

Belg.be: Heeft een gemeente als Haaltert een toekomst? 

Ann Renneboog: Awel, hierbij ben ik bij een heikelpunt gekomen : de ideale gemeenschap heeft nog niet bestaan, maar hoe meer mensen erover nadenken, hoe meer ideeën we kunnen meenemen in een creatief, stimulerend en ondernemend gemeentebestuur. Daarom is inspraak essentieel voor ons. Elke Haaltenaar moet de kans krijgen zijn zeg te doen. Leegstaande, verkrotte woningen en de opvallende dorpskankers dienen constructief aangepakt te worden.

Belg.be: Is Haaltert zoals de hele regio niet snel aan het vergrijzen?

Ann Renneboog: De sterk stijgende cijfers die de demografische evolutie van de bevolkingsaangroei voor de komende decennia in kaart brengen zullen het gemeentebestuur dwingen de juiste beslissingen te nemen ifv de verdichting van woonkernen en het behoud van groene zones. We mogen niemand aan zijn lot overlaten en, rekening houdend met ieders draagkracht, iedereen een comfortabele en betaalbare woning aanbieden, of je nu huurt, koopt of in een sociale woning woont.

Een verhoging van de belasting op leegstand, op onbebouwde grond of op onbewoonbare woningen is de enige aanpak dat resultaten oplevert. Tenslotte heeft het gemeentebestuur de instrumenten in handen om, wat betreft veel hekelpunten, een sterk beleid te voeren.

Belg.be: Ge kunt het nogal uitleggen hoor Ann. Voor een webkrant mag een artikel niet te lang zijn. Maar allez, omdat ge een toffe madame zijt, probeer eens kort en bondig te zeggen waar het zondag om draait…

Ann Renneboog: Daarom wil ik actief bouwen aan een hechte gemeente : werken aan een welvarende toekomst voor iedereen, maken van rechtvaardige en duidelijke keuzes : voor comfortabele en betaalbare woningen,een betaalbare energierekening, goed openbaar vervoer, meer mensen aan het werk in onze gemeente,veiliger verkeer, een ruim aanbod aan activieiten – waarmee we elkaar beter leren kennen. Als we onze gezamelijke talenten en middelen goed gebruiken, dan plukken we daar allemaal devruchten van. Jij dus ook ! (schieten beiden in een lach)

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here