N-VA niet gerust in INBEV en nieuwe Duitse gronden

Terwijl één van de grootste ondernemingen in het land honderden ontslagen aankondigt en dit is nog maar een voorlopig saldo, bijkomende herstructureringen werden reeds aangekondigd zegt Patrick De Groote van de N-VA wil hij er toch op wijzen dat ook nu een sociaal drama zich ontwikkelt. Volgens hem zou dit nog maar een voorbode zijn van wat nog moet komen.

Volgens De Groote zou hij van insiders weten dat INBEV in München (Duitsland) gronden kocht voor de bouw van een zeer grote productieafdeling, hetgeen weinig goeds voorspelt voor de vestigingen in België. De discussie die een tijdje geleden oplaaide over de verplaatsing van de maatschappelijke zetel van Brussel naar Luxemburg-stad, komt daardoor ook wel in een heel andere context te staan.

De aandeelhouders van INBEV, die streven naar nóg meer winsten, laten honderden jobs wegsnoeien waarvoor de gemeenschap van belastingbetalers de rekening mag betalen. Maar ook op andere manieren wordt de rekening graag doorgeschoven naar de belastingbetaler. Zo maakt INBEV in haar productieafdelingen en depots dankbaar van het door ons sociaal zekerheidsstelstel geboden systeem van 'technische werkloosheid' gebruik, terwijl het zelf een beroep doet op goedkopere, tijdelijke interim-krachten.

Patrick De Groote pleit voor de economische verankering van INBEV in Leuven, Jupille, Hoegaarden, Zuun en de andere vestigingsplaatsen. Hij roept daarom Jean-Luc Dehaene op om zijn grote politieke verdienste en zijn kennis als lid van de Raad van Bestuur te benutten om deze verankering te vrijwaren.

De marketingstrategie van INBEV waarbij buitenlandse plaatselijke bieren onder een bieretiket van een van onze eigen brouwerijen worden verkocht, vindt De Groote wansmakelijk en onaanvaardbaar. Patrick De Groote ageert daarom sterk tegen de 'verschraling en verschaling van het bierlandschap'. Hij wil een betere kwaliteitscontrole in het binnenland en in het buitenland en wil nog een stuk verder gaan dan in het huidige Europese oorsprongsrecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here