Heisa over het al dan niet aanrekenen van een netvergoeding

Heisa over het al dan niet aanrekenen van een netvergoeding van 50 euro per kilowatt voor de zonne-energie-installaties op privé­daken. De distributienetbeheerders Eandis en Infrax zijn van plan om zo snel mogelijk de toelating te vragen aan de CREG, de federale energieregulator, om deze vergoeding te mogen aanrekenen.

Voor een gemiddeld Vlaams gezin zou dit op ongeveer 200 euro per jaar komen dat gezinnen zullen moeten betalen aan de distributienetbeheerder voor het gebruik van de infrastructuur, wat maar normaal is zeggen gezinnen zonder zonnepanelen op hun woning.

Deze gezinnen zonder zonnepanelen zijn ook de dupe, omdat deze een deel moeten bijdragen aan de premies van gezinnen die wel zonnepanelen hebben.
Voor niets gaat de zon ook niet op zeggen ze, en als die zonnepanelenbezitters gebruik willen maken van het elektriciteitsnet om hun overschot van opgewekte elektriciteit op het net terug te steken als opslag om dan s’ nachts de elektriciteit terug te laten vloeien naar hun woning is het maar meer dan normaal dat ze het onderhoud van het elektriciteitsnet mee helpen betalen. Bij een bank betaal je ook kosten op een zichtrekening om geld te storten of af te halen.

Gezinnen zonder zonnepanelen hebben ook niet altijd de mogelijkheid om deze te plaatsen, sommige woningen zijn niet perfect georiënteerd, anderen hebben een huurwoning of hebben bouwplannen, nog een deel heeft een gezegende leeftijd of kan het financieel niet aan, je mag dan nog een gratis lening krijgen, je moet de gratis lening wel terug betalen.

Veel van de ondervraagden zijn bang dat ze op termijn meer zullen moeten betalen dan ze ooit kunnen verdienen aan hun zelf opgewekte zonne-energie. Een paar zien er het nut niet van in en stellen zich de vraag “als alles toch gratis is waarom de overheid de panelen zelf niet koopt en gratis verdeeld onder de gezinnen” zeggen ze aan onze redactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here