Karnavalisten Ledeberg huldigen nieuwe reus

Karnaval Ledeberg is niet alleen springlevend, de Ledebergse karnavallisten huldigen op hun eigen manier beroemde Ledebergenaars en gekende Gentse artiesten door ze als reus te vereeuwigen. Na figuren zoals Abel, Koen Crucke en Romain De Coninck was het deze keer de beurt aan Leo Martin, Gentenaar in hart en nieren. Leo was getrouwd met Mariette Huylebroeck, een geboren en getogen Ledebergse, en stierf na een slepende ziekte in 1993 te Sint-Amandsberg. Weduwe Martin was diep geroerd toen ze als meter in aanwezigheid van peter Koen Crucke en schepen van Burgerlijke stand Catharina Segers haar Leo mocht voorstellen. Mariette Huylebroeck: "Leo was een groot muzikant en acteur, ik ben echt blij dat hij nu verder leeft als een grote reus".

Tussen het publiek zat onopvallend oud schepen en eredeken Jaak De Poorter, als geen ander thuis in Ledeberg. Jaak De Poorter was destijds peter van de reus Dutske, mascotte van de Dutsenclub, die symbool staat voor de eenvoudige Ledebergse volksmens. Toen reus Abel, de mascotte van de Boterlekkers, in 1990 gedoopt werd door schepen Noël Bouquet was dat ook in aanwezigheid van Jaak De Poorter. Abel was namelijk geboren in de Edward Blaesstraat in het huis waar later ook eredeken Jaak De Poorter woonde. En toen reus Koen Crucke op 6 september 1996 gedoopt werd in het dienstencentrum te Ledeberg was het Jaak De Poorter die peter van dienst was.

Het mag gezegd worden dat Koen Crucke trots is om op zijn beurt peter te zijn. Koen heeft zijn filmcarrière voor een deel aan Leo Martin te danken. Koen Crucke:" Het hele filmgebeuren werd destijds door Antwerpen gedomineerd. Het was aan de volharding van Leo te danken dat men ook voor Gentenaars koos. Deze volharding was het na een mooie loopbaan in de Gentse opera het begin van mijn filmcarrière".
Het programma van Karnaval Ledeberg dat binnenkort van start gaat is te vinden op www.ledeberg.be

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/reus2.jpg[/img]

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/reus3.jpg[/img]

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/reus4.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here