Filip Rogiers wint Debuutprijs 2012 met Nauwelijks lichaam

De Debuutprijs 2012 – de prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur – gaat dit jaar naar Filip Rogiers voor zijn verhalenbundel Nauwelijks lichaam (De Bezige Bij Antwerpen). Op 30 oktober 2012 zal Rogiers tijdens de vooropening van de Boekenbeurs de prijs ter waarde van € 6.200 in ontvangst nemen, met de steun van de provincie Antwerpen.

De jury las veertien boeken uit een waaier van genres, maar koos uiteindelijk voor de verhalenbundel van Rogiers. Daarin verwoordt de auteur “in prachtig Nederlands” hoe kleine levensdrama’s van normale mensen “soms grote drama’s in een kleine wereld worden,” aldus de jury. Bovendien doet het de jury plezier dat Rogiers “het literair wat veronachtzaamde kort verhaal met verve nieuw leven inblaast”.

Op dinsdag 30 oktober krijgt Filip Rogiers de prijs ter waarde van € 6.200, alsook een Montblanc Meisterstück vulpen, officieel overhandigd op de opening van de Boekenbeurs in Antwerpen.

De laureaat: Filip Rogiers

Filip Rogiers (°1966) is geen doorsnee debutant. Hij is een door de wol geverfde journalist (De Morgen, Knack, De Standaard) en er werden eerder al gedichten van zijn hand gepubliceerd in het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn.

Zijn verhalen figureerden in de verhalenbundel Mooie Jonge Honden. Nieuw Vlaams literair talent (2003) en in 2004 verscheen het documentaire boek Buurtpatrouille. Hoe Vlaanderen aan een nieuwe eeuw begint. Nauwelijks lichaam, een bundeling van vijf verwante verhalen, is zijn prozadebuut.

Nauwelijks lichaam
Het eerste verhaal van de bundel verscheen al in 1998 in het Nieuw Wereld Tijdschrift. “In die zin is Nauwelijks lichaam een gerijpt debuut. Traag werken, schaven, schrappen en slijpen leidt tot prachtige, poëtische taal, puntgave zinnen en stilistisch hoogstaande verhalen vol spankracht,” aldus
de jury.

In zijn verhalen verkent Filip Rogiers de grenzen van wat slechts op het eerste gezicht ‘normale’ mensen lijken. Zijn personages gaan door zoals ze altijd al gedaan hebben en dragen hun kruis in stilte. Doordenken lukt ze niet, het fatale inzicht komt pas later. In vijf verhalen schetst Rogiers een scala van gebroken levens en de dromen die eraan voorafgingen. ‘Happy endings’ zal je in deze verhalen niet terugvinden, maar wel “een intelligente koppeling van kleine levensdrama’s aan de grote boze wereld,” zoals de jury het verwoordt.

De laatste 5 winnaars van de Debuutprijs waren:
2011 Y.M. Dangre, Vulkaanvrucht (De Bezige Bij Antwerpen)
2010 Joost Vandecasteele, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (De Arbeiders).
2009 Simone Lenaerts, Zeewater is zout, zeggen ze (De Geus).
2008 Rachida Lamrabet, Vrouwland (Meulenhoff/Manteau)
2007 Ruth Lasters, Poolijs (Standaard Uitgeverij)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here