VIB countert Franse studie over gevolgen ggo maïs op ratten

Het “ophefmakende” onderzoek van de Franse professor Gilles-Eric Séralini, die beweerde dat ratten die ggo-maïs NK603 aten allerlei gezwellen kregen, is niet correct en niet wetenschappelijk onderbouwd. Het Europees Voedselagentschap (EFSA) zegt in een rapport dat het proefopzet “fundamentele gebreken vertoont die het onmogelijk maakt om enige zinnige conclusie te trekken”. Ook VIB komt tot die conclusie in een wetenschappelijke analyse van Séralini’s onderzoek

“Met andere woorden: de uitspraken die Séralini over gezondheidseffecten van GGO’s en Roundup heeft gedaan zijn op niets gebaseerd,” zegt Kris Van der Beken van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. “Daarenboven vertoont de studie tekenen van selectieve interpretatie van bevindingen of een misleidende representatie ervan, wat strijdig is met de geldende wetenschapsethiek.”

Zo blijkt dat Séralini onder meer “Sprague-Dawley ratten” gebruikt, een laboratoriumstam waarvan bekend is dat ze gevoelig is voor het spontaan ontwikkelen van tumoren. De dieren konden twee jaar lang ongeremd eten, terwijl net bekend is dat het aantal spontane tumoren het hoogst is wanneer dergelijke ratten zonder enige restrictie calorieën tot zich kunnen nemen.

“De grootste tekortkomingen zitten in het feit dat voor deze studie per behandelingsgroep veel te weinig ratten werden gebruikt en dat er te weinig controlegroepen waren”, aldus Van der Beken. “Daarmee is in één klap het fundament voor de besluiten die Séralini en zijn collega’s trekken, volledig weggeslagen.”

Séralini publiceerde het onderzoek op 19 september in het wetenschappelijk tijdschrift Food and Chemical Toxicology. De foto’s van muizen die gezwellen kregen zo groot als een pingpongbal gingen de wereld rond.

>> Lees het volledige dossier via de website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here