Karnaval Ledeberg is springlevend

Vrijdag 10 maart gaat het uitbundige Karnaval Ledeberg van start. De komst van een Braziliaanse percussieband, het debuut van een nieuwe reus en het 20 jarig jubileum van het Ledebergse karnavalgeld zijn, naast de grootste carnavalstoet van de Gentse regio de meest opvallende elementen van dit volksfeest. Met het thema "Woar zijme wulder mee bezig" geven de notoire Ledebergse carnavalsvierders een knipoog naar de minder logische gang van zaken op lokaal, nationaal en internationaal gebied.

Ondertussen hekelt het Organisatiecomité ook de problemen rond de administratieve organisatie. De nieuwe wetgeving op de vzw's en het vrijwilligerswerk, de zware boekhouding en veiligheidsvoorschriften die meer lijken op die van de Gentse Feesten of het rockfestival van Werchter. De beloofde administratieve vereenvoudiging van Vincent Van Quickenborne heeft nog een lange weg af te leggen.

Toch slaagt Ledeberg er weer in een spetterend programma op poten te zetten. Het stadsbestuur ondersteunt bovenop de gebruikelijke toelage ook met logistieke steun en de nodige knowhow. Traditioneel besteedt Karnaval Ledeberg ook veel aandacht aan de muziek in de stoet. Blikvanger wordt de Braziliaans-Vlaamse formatie Coco Ralado, een vrolijke bende percussionisten die elk evenement extra power geven met hun aanstekelijke ritmes. Uit Oost-Vlaanderen komen bovendien volgende formaties om de muzikale toon te helpen zetten: Showband Fanfare Vrije Kunstkring Brakel, Showband Alpason Ledeberg Gentbrugge en Showdrumband en Majorettenkorps The Real Friends 2000 uit Gent.

Organisator Patrick Van Damme: "Op 3 maart gaan we met zijn allen naar het Centrum De Vijvers voor het seniorencarnaval, want karnaval is ook een gemeenschapsactiviteit". Maar er zijn heel wat initiatieven die Karnaval Ledeberg uniek maken. Ook dit jaar is er het Ledebergse karnavalgeld. Hiermee kunnen de karnavalisten gedurende vier dagen terecht in de deelnemende cafés. Zowel de carnavalaffiche als het nieuwe karnavalgeld werden dit jaar ontworpen door Remi Coune. Door de deelnemers werden heel wat eigen leuke carnavalliedjes geschreven zoals Dorganizaose met "Woar zijme wulder mee bezig?", "Wa peisde gij ?", "Ikhè ne druum". Karnavalgroep Dutsenclub met "Waor zijme wulder mee bezig"en "Het leven op het Kirkeplein". De Boterlekkers brengen "21 joar". Het ziet er naar uit dat het er op de kroegentocht op zaterdagavond vrolijk aan toe zal gaan.

Karnaval Ledeberg is niet alleen het werk van het organisatiecomité en de carnavalsverenigingen. Patrick Van Damme: "Wij danken vooral de plaatselijke middenstand en de horeca. Maar ook de politie, de brandweer en De Lijn. En zonder de steun van het Stadsbestuur en haar verschillende diensten zoals de Dienst Feestelijkheden was dit alles ook niet mogelijk". Ledebergenaars die met het karnaval meeleven zullen zeker hun gevel versieren want hoe meer kleur, hoe meer vreugde!

De karnavalsstoet gaat uit op zaterdag 11 maar om 3 uur. Meer informatie over Ledeberg en het carnavalsgebeuren op: www.ledeberg.be
GVP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here