Twee EDonkey-servers in beslag genomen

De federale politie heeft gisteren in Zaventem twee servers in beslag genomen die dienst deden als ondersteuning voor het eDonkey-netwerk waarlangs illegale bestanden gedownload kon worden. Volgens de Computer Crime Unit van de federale politie waren deze twee servers een van de grootste ter wereld en hadden elk meer dan een miljoen connecties van gebruikers die onderling muziek, filmpjes of software uitwisselden.

De servers zelf zorgden niet voor de illegale verspreiding van computerbestanden maar deden enkel dienst als databank om andere computers wegwijs te maken waar de filmpjes en software te vinden waren. Je zou kunnen zeggen, een digitaal telefoonboek. Op het moment dat de servers van het net werden gehaald was er een forse daling van niet minder dan 400.000 gebruikers op het netwerk.

Volgens de berichtgeving op VTM zou de Belgian Anti Piracy Foundation al twee jaar bewijsmateriaal verzamelen tegen het eDonkey-netwerk. Er zou waarschijnlijk in België alleen al voor bijna een miljoen euro aan auteursrechten verloren zijn gegaan zegt de filmindustrie. De Zwitserse eigenaar van het eDonkey-netwerk is aangehouden en de beheerder van het Belgische hostingbedrijf werd meegenomen voor ondervraging. De strijd gaat voort. Napster en Kazaa deelden reeds in de klappen, nu zullen de netwerken zoals BitTorrent en eDonkey aan de beurt komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here