Oost-Vlaanderen scoort in Vietnam

Op 18 februari vertrok een delegatie van het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen voor een tiendaagse economische en wetenschappelijke missie naar Vietnam. 30 bedrijven, waaronder een aantal siertelers, en de Gentse Universiteit gaan mee. Oost-Vlaanderen heeft in Vietnam al enkele projecten lopen, een daarvan is de School of Excellence dat Vietnamese werknemers van Oost-Vlaamse bedrijven opleidt. De opleidingen zijn erg op de praktijk gericht. Samen met de Universiteit Gent verzorgt de provincie ook een opleiding van garnalenkwekers, een snel groeiende sector in Vietnam.

"Maar er zijn nog andere redenen om Vietnam te bezoeken. Het is een land met grote economische mogelijkheden", zegt eerste gedeputeerde Marc De Buck (VLD). "In het begin van de jaren tachtig was Vietnam het vierde armste land ter wereld. Nu kent het een jaarlijkse economische groei van meer dan acht procent. Het land kent grote noden qua infrastructuur. Vandaar dat aan de missie een pak bouwbedrijven deelneemt. Maar ook de bloementeelt en de tuinbouw zijn er erg belangrijk". Voor twee Oost-Vlaamse bedrijven levert deze missie alvast directe resultaten op. Maar ook voor de andere bedrijven is de missie een succes. Men ervaart de bedrijfscontacten als erg geslaagd. De komende maanden zal er een intense opvolging van de missie komen.

Denis Plants tekende op 21 februari een overeenkomst met Rung Hoa Biological Technology Compagny. Denis Plants uit Beervelde is gespecialiseerd in plantveredeling en in vitro vermeerdering van kamerplanten en orchideeën. Om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag van de Aziatische markt was het voor Denis Plants noodzakelijk om een geschikte partner te vinden om een grotere productie te kunnen realiseren. Dankzij de samenwerking met Rung Hoa Biological Technology Compagny zal Denis Plants erin slagen om de productie verhogen, zodat een jaarlijkse productie van 10 miljoen plantenscheuten per jaar realiteit wordt.

Lotus Bakeries uit Lembeke tekende op 22 februari een intentieverklaring met Viet Au Coffee. De onderhandelingen met deze firma startten in 2004 naar aanleiding van de economische missie van het provinciebestuur aan Vietnam. Lotus Bakeries, de bekende koekjesfabriek, wil het concept `koekje bij de koffie` wereldwijd promoten. De firma kreeg al eerder voet aan de grond in Zuid-Korea, Japan, Taiwan, China, Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland. Voortaan hoort ook Vietnam in dat rijtje thuis. De intentieverklaring houdt in dat beide partners binnen de zes maanden een overeenkomst zullen opstellen voor een drie jaar durende samenwerking. Lotus Bakeries zal dan de bekende individueel verpakte speculooskoekjes leveren aan Viet Au Coffee die zal instaan voor de verspreiding en marketing van het product op de Vietnamese markt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here