Lesbische liefde op Canvas

'Tipping the velvet' is een oud Engelse uitdrukking voor orale seks met vrouwen. Hiermee is meteen de toon gezet van de ophefmakende BBC serie die vanaf 27 februari op Canvas te zien is: een sprankelend verhaal over het lesbische bohémienmilieu in het 19de eeuwse Londen. In 2003 stond de miniserie geprogrammeerd op het Filmfestival Gent in de sectie A Look Apart.

In tegenstelling tot de meeste televisiestations koestert de Britse televisie, en nu ook Canvas, blijkbaar geen angst voor televisieseries met een homoseksuele invalshoek. De driedelige uitgesproken lesbische miniserie Tipping the Velvet, gebaseerd op de gelijknamige succesvolle roman van Sara Waters, is hiervan het beste bewijs. Ongeveer vijf miljoen Britten keken ernaar waarmee de serie in 2003 een kijkcijferrecord behaalde.

Tipping the Velvet, gelegen in het Victoriaanse Engeland rond 1890, is een pittig ondeugend, kleurrijk, passioneel en erotisch liefdesverhaal over het jonge en onschuldige oestermeisje, Nan Astley, dat hartstochtelijk in de ban is van de populaire musichall artieste Kitty. Zich in het openbaar outen is, in een tijd waar vrouwenliefde clandestien is, om moeilijkheden vragen. Nan trekt dan maar samen met Kitty naar Londen, wat het begin is van een dolle tocht doorheen losbandigheid, ontreddering, prostitutie, straatleven, seks en spektakel.

Met een sterk cinematografisch gevoel en een opvallende acteursregie slaagt Geoff Sax erin dit kostuumdrama een verfrissende toets te geven. Maar het is ook een plezier om Rachael Stirling aan het werk te zien wanneer ze als Nan uiteindelijk haar eigen identiteit vindt, en de ware liefde ervaart. Tipping the Velvet is een tot in de puntjes verzorgd kostuumdrama in de beste BBC traditie, met veel aandacht voor decors, kostuums, sfeerschepping, en met een uitstekend scenario en zeer overtuigende vertolkingen. Niet te missen!

Tipping the Velvet, vanaf 27 februari elke maandag omstreeks 22u05 op Canvas.
Info op: http://www.bbc.co.uk/drama/tipping/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here