Nog 9 keer slapen… verkiezingscolumn.

Zit er een Ajuin in Jean-Jacques? Fils-d’ognion of fils-de-papa?

Aalst is geen simpele stad. ‘Da kaan in Oiljst allien’, is een veel gehoorde uitspraak. Wel uit de mond van echte Oiljsteneers. Een jonge blonde god die als leider van Open VLD en Blauw naar de kiezer gaat, dat kan in Aalst alleen. ‘A snotjonk‘, voor zijn tegenstanders. En dan nog een vreemdeling, volgens kwatongen. In de Faluintjes en daarbuiten.

Ja juist, we hebben het over Jean-Jacques, zoon van, zoon van… Zoon van Karel, Europees Commissaris en Wiezenaar van oorsprong. Humanistisch denker in het diepste van zijn genen. Zoon van Mireille, rechter in de Pupillen, allez aan De Werf. Vleesgeworden charme. Soms te veel charme. Maar wie Jean-Jacques leert kennen, ervaart dat hij geen fils-de-maman is. Wel flegma-de-maman. Laat staan Fils-de-papa. JiJi is gewoon zichzelf. Liberaal tot in de toppen van zijn tenen. Dat wel. Maar Aalstenaar? Op en top! Geschoolde Aalstenaar. Ben je Aalstenaar of kun je het worden? Dat is de vraag…

Kun je Aalstenaar worden? Wat zijn de regels om een volwaardige Aalstenaar te zijn? Gevaarlijke vragen. Is een in Dendermonde geboren burgemeester Aalstenaar? Geen Ajuin twijfelt aan haar Aalstenaar zijn. Nochtans liep ze geen school in de kernstad Aalst. Is een in Gent geboren Louis – zoon van Herman – een Aalstenaar? Geen Ajuin twijfelt aan zijn Aalstenaar zijn. Kan iemand die heel zijn schooltijd in Aalst doorbracht, in Atheneum en Lyceum, Ajuin zijn? Kan iemand die in zijn jeugd in Aalst uitging, er ook kattenkwaad uithaalde, carnavalist-van-in-de-puberteit, een Ajuin zijn? Wie groot werd met broodjes van ‘Albert Fijnkont’ uit de Pontstraat, is dat geen ajuin?

Welke socioloog gaat het ons zeggen? Hoeveel echte ajuinen dragen er bij de N-VA in Aalst verantwoordelijkheid? Laten we serieus zijn. Wie een Aalsterse opvoeding kreeg, hier ’s nachts in zijn jeugd rondzwalpte, al dan niet met knappe miekes, en nu hij afgestudeerd is, in deze stad woont. Wie twijfelt er dan aan het ajuingehalte? Je moet al te kwader trouw zijn…

Toegegeven, hij houdt van Brussel. Het siert hem. Er zijn er veel te weinig die van onze Vlaamse hoofdstad houden. En Belgische. En Europese. Brussel, eens je ze hebt leren kennen van binnen uit, zoals JiJi, is het een eeuwige maîtresse. Stad die je nooit meer loslaat. Zoals er Ajuinen zijn, die meer uren in Gent ontspannen dan aan de dender. Maakt je dat minder ajuin? Voor Vlaanderen is pappenheimer Van Herreweghe een Aalstenaar. Is hij dat voor ons niet meer, omdat hij de parochiepenning niet meer op Sint-Anna betaalt, maar in andere naburige oorden? Ik hoop dat de discussie over JiJi niet gaat over zijn ajuingehalte? Is hij een Spaanse ajuin? Een Franse ajuin? Een charlotte? Een pijpajuin? Hij is ajuin-door-adoptie. Basta. De inhoud telt. Zijn liefde voor onze stad. Niet meer. Niet minder. Aalstenaar-door-adoptie.

Gemakkelijk zal het niet zijn. Open VLD en Blauw, samen naar de keizer. De diepe wonden van zes jaar terug lijken geheeld? Of schijn bedriegt zal de toekomst uitwijzen. Alleen als de liberalen als één én geoliede machine naar de kiezer stappen, de laatste 9 dagen, kan en zal ze de grootste formatie in de opiniepeilingen van Aalst op de hielen zitten. Alleen dan. En daar is nog werk aan. Tegenstanders zijn er in de andere partijen. Vijanden in de eigen partij.

Maar ‘Moeder Anny’ en haar geheim wapen Martine moet nog in de bussen vallen… JiJi moet nog aan zijn eindspurt beginnen. Er zijn er nogal wat die niet overtuigd zijn van de liberale fusie. Maar aangezien de nationale Alexander-conjunctuur invloed heeft op de steden en gemeenten, valt het in Aalst nog reuze mee… Zelfs de immer charmante en bekwame Matthias De Clercq moet in Gent inleveren, ondanks de metamorfose van de laatste jaren.

Maar wie ondanks vroegere familiale vetes, toch bruggen kan bouwen, is geen fils-de-papa. Dat is iemand die politieke feeling heeft! Die het liberale erfgoed boven familiale spelletjes stelt. Lopen er zo nog veel rond in Aalst? Stad, waar familiale banden op en rond het stadhuis, een encyclopedisch werk op zich is. André-Emiel schrijft er zich moe aan. Zelfs geen tijd meer voor op café te gaan.

Met JiJi hebben we een cultureel agoog in de stad. Als hij de colleges aan de VUB volgde en het zijn ziel wist te raken, hebben we een aanwinst in ’t belfort, in oktober 2013. De raadszaal, vandaag teveel partij- en dorpscultuur. Zelfs toogcultuur. Maar echte cultuur? Cultuur met een visie, cultuur die Aalst op de kaart kan zetten. Cultuur met een grote C, gekoppeld aan een gezonde volkscultuur. Als hij dat kan voor Aalst, is zijn missie al geslaagd. Een nieuwe Patrick Dewael in de open VLD. Ooit minister van Cultuur. Vlaanderen leeft, weet je nog wel.

En stel dat het ‘snotjonk’ burgemeester zou worden, ja, stel, dan hebben we na jaren wachten weer eens een ‘first lady’ in Aalst om U tegen te zeggen. Een ajuin? meer zelfs, een verfijnde ajuin. Een Charlotte.

Willem De Zwijger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here