Belgische diplomaat wordt verdacht van spionage

Spionage: N-VA vraagt parlementaire inspraak bij aanduiding diplomaten op belangrijke posten

Naar aanleiding van het nieuws dat een Belgische diplomaat wordt verdacht van spionage dringt de N-VA er op aan om de aanduiding van diplomaten op belangrijke posten te laten voorafgaan door parlementaire inspraak. Karl Vanlouwe, N-VA-Senator en voorzitter van de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken, diende hiertoe een wetsvoorstel in (zie bijlage).

Karl Vanlouwe: “In het wetsvoorstel vraag ik dat indien de minister van Buitenlandse Zaken een ambassadeur, consul-generaal of consul wil zenden naar een buitenlandse post, deze voorgedragen kandidaat eerst voor een parlementaire commissie verschijnt om de kandidatuur te kunnen beoordelen op expertise, ervaring en kennis. Een ambassadeur vertegenwoordigt namelijk het land en niet alleen de regering, dus het is niet abnormaal dat het parlement hier enige controle op kan uitoefenen.”

Vanlouwe erkent dat deze procedure het voorval van vandaag niet per definitie had kunnen vermijden, maar het had in ieder geval voor meer transparantie en expertise kunnen zorgen.

Democratische controle

Verder pleit de N-VA voor jaarlijkse inspecties op de ambassades en consulaten door externe diensten en niet door collega-diplomaten, dit laatste om de ‘ons-kent-ons’ mentaliteit uit te sluiten.

Vanlouwe: “Een grondige inspectie had een zaak als deze mogelijk vroeger aan het licht kunnen brengen.”

Tenslotte pleit de N-VA-Senator in het wetsvoorstel voor meer openheid bij de promotie, evaluatie en controle van diplomatiek en consulair personeel.

“De aanduiding op posten gebeurt vandaag al te vaak op basis van partijpolitieke voorkeur zonder enige vorm van democratische controle,” besluit Karl Vanlouwe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here